menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Havza Genelgesi

7 0
25.04.2025

Değerli Dostlar,

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız Kutlu Olsun!

Büyük Önder bilge insan Mustafa Kemal Atatürk Samsun’a varışından sonra, Samsun’da kalmanın tehlikesini düşünerek faaliyetlerini Havza’da yürütmüştü.

Havza’da organize edilen gösteriler ve genelgeler marifetiyle tüm Türk Milleti’nin Kurtuluş savaşını sahiplenmesi sağlanmıştı. Aynı zamanda Havza’da Türk Milleti’nin kendi kaderini kendilerinin seçtiği Mebuslar marifetiyle yürütülmesi düşüncesi olgunlaşarak 11 ay sonra 23 Nisan 1920 tarihinde Büyük Millet Meclisi’nin açılışı gerçekleşti. Türkiye Cumhuriyeti devleti kurulmadan seneler öncesinde Meclisini kurulmuş olması, Türk Milleti’nin demokrasiye olan inancının somut kanıdır. Bundan dolayı Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin itibarsızlaştırılmasını hiçbir Türk vatandaşı asla kabul etmez… İstiklal marşımızda yer alan

BEN EZELDEN BERİ HÜR YAŞADIM, HÜR YAŞARIM,

ifadesi somut kanıttır. Bundan dolayı (akılsızlıkla) toplumu daha fazla zorlamanın sonuçlarının bedeli çok ağır olur…

Büyük Önder çalışmaların düsturunuda belirlemişti:

Her işin esas hedefine kısa ve kestirme yoldan varmak arzuya değer olmakla beraber, yolun akla uygun, mantıklı ve özellikle bilimsel olması şarttır.

Büyük Millet Meclisi’nin kararları ve direktifleriyle Kurtuluş Savaşımızın büyük ve zorlu mücadelelerini başarıyla sonuçlandıran tüm Kahramanlarımızı RAHMET, MİNNET VE SEVGİYLE YAD EDİYORUM.RUHLARI ŞAD OLSUN…

Kalın sağlıcakla

Rehan Gündomuş

Havza Genelgesi 1919 yılında Samsun’da yayınlanan genelge

Yazar: Zekeriya Türkmen

Havza Genelgesi (28 Mayıs 1919): Samsun’a çıktıktan sonra bölgede İngiliz işgal kuvvetlerinden cesaret alan Rum çetelerinin faaliyetlerinden dolayı karargâhını daha emniyetli bir yere nakletmek isteyen Mustafa Kemal Paşa, 25 Mayıs 1919’da Kavak üzerinden Havza’ya geçmiştir. Havza’ya geldikten sonra şehrin ileri gelenlerini Müfettişlik karargâhında kabul eden Mustafa Kemal Paşa, memleketin genel durumunu ve işgalcilerin niyetlerini açıkladıktan sonra, “Hiçbir zaman ümitsiz olmayacağız, çalışacağız, memleketi kurtaracağız.” demek suretiyle gelecekle ilgili umudunu belirtmiş ve bu konuda harekete geçilmesini tavsiye etmiştir. Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin önderliğinde şehir merkezinde halkın katılımı ile büyük bir miting tertip edilmiş ve ülkenin kurtuluşu için silahlı direnişe geçilmesi konusunda fikir birliğine varılmıştır. İzmir’in Yunanlar tarafından işgali karşısında yeterli tepkiyi göstermeyen İstanbul Hükûmeti İtilaf Devletlerinin merhamet ve insafına sığınmaktan başka çare bulamamıştır. Önce İzmir’in, ardından Manisa ve Aydın’ın işgali ile başlayan Yunan saldırı ve zulümleri hakkında millet daha aydınlanmamış; millî varlığa açıktan açığa yapılan saldırılar karşısında herhangi bir tepki ve şikayet gösterilmemiştir. Mustafa Kemal Paşa Havza’ya........

© Turkish Forum