Devrimden sonra: Suriye’de Türkmenler ne yapmalı?
Daha önceki yazılarımızda da vurguladığımız üzere; Suriye’de devrimin ardından, Suriye krizine doğrudan yahut dolaylı olarak müdâhil olmuş her aktör; pozisyonunu bugün yeniden gözden geçirmekte ve stratejilerini yenilemektedir. Bu noktada Suriye’de, Türkiye Cumhuriyeti’nin millî güvenliği için önemli araçlardan birisi olan, Kazaklar, Kırgızlar, Özbekler gibi, Zazalar, Kurmançlar ve diğerleri gibi Türk Dünyası’nın mütemmim cüzü Suriye Türkmenlerinin yeniden organizasyonu da çok önemli bir konu olarak önümüzde durmaktadır. Özellikle devrim sonrasında oluşan yeni yönetimin Türkmenleri büyük oranda görmezden gelmesi hem Türkmen varlığı için hem de Türkiye’nin milli güvenliği açısından ciddi bir problem oluşturmaktadır. Türkiye’nin bu hususla ivedilikle ilgilenmesi hayati öneme haizdir. Bu nedenle Suriye Türklerinin yeni bir vizyona ihtiyacı bulunmaktadır.
2013 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin destekleri ile kurulan Suriye Türkmen Meclisi kuruluşundan bugüne kadar; uzun bir süredir Türkiye’de yaşayan, Suriye sahasının gerçeklerinden ve Suriye Türkmenlerinden uzak dar bir kadro tarafından yönetilmiştir. Bahsi geçen yapının diaspora meclisi şeklinde Türkiye’de yaşayan Suriyeliler tarafından yönetilmesi ciddi bir problem teşkil etmiştir. Bu nedenle de Suriye Türkmen Meclisi, Suriye Türkmen Toplumunda herhangi bir taban/ağırlık kazanamamıştır. Nihayetinde de artık neredeyse işlevsiz kalmıştır.
Suriye Devriminin siyasi temsiliyetini yürütme iddiasında olan Suriye Geçici Hükümeti, Suriye Muhalif Devrimciler Konseyi ve Türkmenlerin siyasi çatısı olması için kurulan Suriye Türkmen Meclisi gibi sivil siyaset organlarının Suriye toplumunu peşinden sürükleyici bir etkisi maalesef olamamıştır. Bunun sebebi, “Ortadoğu’da silahlı mücadelenin yaşandığı ülkelerde halk bölgedeki askeri figürlere rağbet eder” gerçeğidir. Bu fotoğraf Kasım 2019’da Çobanbey’de gerçekleştirilen Suriye Türkmen Meclisi Kongresinde daha net ortaya çıkmıştır. Kongrede yukarıda zikrettiğimiz kurumların sivil siyaset temsilcileri kendisine ayrılan protokol alanında otururken halkın ve delegelerin kendilerine yönelik bir ilgisi görülmemiştir. Öte yandan Suriye Türkmenlerini temsilen gelen delegeler dışarıda Suriye Milli Ordusu içerisindeki Türkmen Komutanların (Fehim Ertuğrul İSA, Seyf Ebubekir POLAT, Doğan SÜLEYMAN vd.) etrafında onlar ile sohbet etmek ve selfie/ özçekim çekinmek için birbirleri ile yarışıyorlardı.
Suriye Türkmen Meclisi, Türkiye........
© Türkgün
