menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Yeni ekonominin rengi

17 1
08.07.2025

Yani, “yeşil” bundan sonra doğanın rengi değil, “yeşil” artık yeni ekonominin de rengi.

İnsanlar birbirlerini her gün etkiler. Mantıklı ikna gibi bazı etki biçimleri ahlaki olarak kabul edilebilir. Pazarlık gibi diğerleri, eşit olmayan pazarlık sömürücü olmadığı sürece ahlaki olarak kabul edilebilir. Zorlama gibi diğer etki biçimleri çoğu durumda ahlaki olarak kabul edilemez.

Hedefin açık tehditler veya zorlama olmadan harekete geçirildiği bir etki türüdür manipülasyon, ancak bu iknadan uzaktır.

21. Yüzyılın En Büyük Kıyamet Senaryosu

21. yüzyılın belki de en büyük kıyamet senaryosu “iklim değişikliği” oldu. Okyanus seviyelerinin yükseleceği, kutupların eriyeceği hatta canlı türlerinin yok olacağı da öngörülüyor. Ancak bu senaryoların birçoğu yalnızca bilimsel modellerden değil, politik ve ekonomik motivasyonlardan da besleniyor.

“İKLİM KANUNU” ZAMANINDA MI VE OLMASI GEREKTİĞİ GİBİ Mİ ÇIKARILDI?

Bu önemli adımın atılması sırasında zamanda olgunlaştırılmadan çıkması, yaşanan şeffaflık eksikliği, katılım zafiyeti ve siyasi manipülasyonlar, toplum zihninde soru işaretleri yarattı.

Kanunun dar bir bürokratik çevreyle hazırlanması, sivil toplum, akademi, üretici ve yerel yönetimlerin katılımının son derece sınırlı olması, STK’ların çoğu görüşünün nihai metne büyük ölçüde yansıtılmaması gibi durumlar kanundan daha çok dikkat çekti. CHP ve diğer muhalefet partileri süreci eleştirirken de alternatif öneri sunmadı, sadece karşı durdu. Bu da süreci daha çok siyasi manipülasyon zeminine çekti.

Ancak ülkemiz için İklim Kanunu gecikmiş bir zorunluluktur. Paris İklim Anlaşması 2021’de onaylandı, ancak bu onaydan sonra uzun süre ciddi yasal altyapı oluşturulamadı. 2053 net sıfır emisyon hedefi koyan ülkemizin bu hedefe ulaşması için hukuki ve kurumsal düzenleme şarttı. AB’nin “Sınırda Karbon Vergisi” gibi dış ticareti doğrudan etkileyecek uygulamaları nedeniyle, ülkemizin düşük karbon ekonomisine geçişi hem çevresel hem ekonomik zorunluluk haline geldi.

GECİKEN DOĞRULAR, KÖTÜ ANLATILIRSA ERKEN SANILABİLİR.

Ülkemizin İklim Kanunu’na ihtiyacı vardı. Ancak bu ihtiyaç, yukarıdan aşağıya, toplumdan biraz kopuk, biraz da katılımsız bir yaklaşımla hayata geçirildiği için hak ettiği etkiyi........

© Türkgün