menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Sesi yok ama mesajı güçlü!

12 16
13.06.2025

1945 yılında çıkarılan kanunla, toprağın önemini vurgulamak amacıyla aynı yıl 4760 sayılı “Toprak Bayramı Kanunu” çıkarıldı. Ülkemizde her yıl 11 Haziran tarihini takip eden pazar günü Toprak Bayramı olarak kutlanıyor.

Neden 11 Haziran? Sorusunun cevabı ise “Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu”nun kabul edildiği tarih olması. Ve bu yıl Toprak Bayramı 15 Haziran Pazar gününe denk geliyor; hepimiz için kutlu olsun!

Toprak, hava ve su gibi canlıların yaşaması için vazgeçilmez bir unsurdur. Toprak tüm canlılar için bir yaşam ortamı. Avrupa’da “Bütün insanların annesi ve mezarı”, Afrika’da “Asla ölmeyen anne” toprak; bizim kültürümüzde “sadık yârimiz”, “bereketimiz”, “yeminimizdir.”

İnsanoğlu için medeniyetin ve kültürün kadim bir unsuru kabul edilen toprak, diğer yandan varlığımız için gıda üretiminde vazgeçilmez bir kaynaktır. Tarım çerçevesinde baktığımızda; bitkisel üretimde doğrudan üretim kaynağı, hayvansal üretimde ise yem üretim kaynağı olarak, yaşam için gereksinim duyduğumuz gıdanın büyük kısmını topraktan sağlamaktayız. Yani nasıl yaşam için gıdaya mecbursak, gıda için de tarıma dolayısıyla toprağa muhtacız!

Toprak, bize sadece tarımı değil, sabrı, emeği ve döngüselliği hatırlatır. Bir tohumun filizlenmesi gibi, insanın da kök salması gerekir; önce bulunduğu yere, sonra hayata... Ve toprak, bu köklerin en güvenli evidir.

Toprak... Üzerinde yürüdüğümüz, beslendiğimiz, yaşamı var eden en temel kaynak. Beton binaların arasında kaybolmuş şehir insanı için toprak, artık sadece park köşelerinde rastladığı bir renkten ibaret. Ama köylerde, tarla başlarında hâlâ çocukların ayaklarını yalınayak serinleten, elleriyle........

© Türkgün