menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Kuraklık neden bu kadar tehlikeli?

12 23
19.03.2025

Ülkemiz, coğrafi konumu ve iklim çeşitliliği sayesinde tarım açısından zengin bir potansiyele sahip. Ancak son yıllarda, iklim değişikliğinin etkisiyle birlikte kuraklık, tarım sektörünü ciddi şekilde tehdit etmeye başladı. Özellikle yağışların mevsim normallerinin altında seyretmesi ve sıcaklıkların artması hem üretimi hem de tarım ekonomisini olumsuz etkileyecektir.

Küreselleşen dünyada yaşanan birçok krizin yanı sıra, küresel ısınma ve kuraklığın tarıma olumsuz etkileri her geçen gün birçok devletin ana gündemini oluşturmaktadır. İklim de oluşabilecek herhangi bir olumsuzluk şüphesiz tarımı doğrudan etkileyecektir.

Ülkemiz tarımını etkileyen en önemli meteorolojik faktörler; yağış̧, sıcaklık, rüzgâr, nem, zirai don, güneşlenme süresi ve şiddeti olarak sayabiliriz.

Genellikle yeterli yağışın düşmemesi olarak tanımlanan kuraklık, sadece basit bir yağış̧ eksikliği demek de değildir. Uzun yıllar boyunca nemliliğin ortalamadan daha az olması durumunda ortaya çıkan bu durum bir bölgede yağış ve evapotranspirasyon arasındaki dengenin bozulmasından kaynaklanır.

Tarım, atmosfer şartlarında çalışan bir fabrikadır. Tarımsal üretimi etkileyen faktörler toprak, tohum, insan ve iklimdir. Bunlardan iklim dışında kalan diğer faktörler genellikle kontrol ve ıslah edilebilir. Tarım teknikleri ne kadar gelişirse gelişsin iklim faktörleri tarımsal üretimi önemli ölçüde etkilemeye devam edecektir.

Ülkemizde yağışların alansal ve zamansal dağılımlarının düzenli bir rejim izlememesi farklı şiddette kuraklık olaylarının yaşanmasına neden olmaktadır. Yer altı ve yer üstü sularının varlığının devamı için özellikle ülkemizdeki kış ve bahar yağışlarındaki değişimler (yağışın miktarı ve şekili) oldukça önemlidir.

Ülkemizde yağışların alansal ve zamansal dağılımı oldukça düzensizdir. Kuzey ve güney arasındaki yağış değişkenliği oldukça farklıdır. Yıllık toplam yağışları bölgeler arası farklılık göstermekle beraber yaklaşık yüzde 38’sini kış aylarında, yüzde 27’sini........

© Türkgün