menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Amaç bağcıyı dövmek mi?

16 1
15.07.2025

Beş yüz binden fazla özel eğitim gerektiren insanımıza, üç bin beş yüze yakın eğitim kurumunda, engellerine uygun olarak, destek eğitimi çerçevesinde, bireysel eğitim programı (BEP) uygulanır.

Bu eğitimden amaç; engelli bireyin, geliştirilmiş program ve özel öğrenme ortam araç ve gereçleri ile kendi kendine yeterli olacak seviyeye getirilip, topluma uyumlu, çevresindekilerle iyi ilişkiler kurabilen, üretici ve iyi bir vatandaş olmasını sağlamaktır.

Her birey için özel olan bu eğitimi; Görme, işitme, zihinsel, bedensel yetersizliği olan bireyler ile dil ve konuşma bozukluğu, öğrenme güçlüğü, otizm spektrum bozukluğu engeli olan bireyler alır.

Bireye has olan bu eğitim, az miktarda özel eğitim okulu ile binlerce özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde, eğitim ücreti devlet tarafından karşılanması sureti ile verilir.

Ülkemizde ilk olarak 1997 yılında çıkarılan bir KHK ile sosyal güvencesi olan ailelerin çocuklarına eğitimin verilmesi sağlanmış, daha sonra kabul edilen bir yasa ile de 2006 yılı Haziran ayından itibaren, bu eğitime ihtiyacı olan bütün vatandaşların ihtiyaçları olan eğitimi almasına dair düzenleme yapılmıştır.

Ancak iyi niyetle ve tamamen vatandaş lehine yapılan düzenlemenin üzerinden yirmi yıl geçmiş olmasına rağmen, eğitimde arzu edilen düzen sağlanamamış, eğitim mevzuatı yazboz tahtasına dönüşmüş, bu düzensizlik içinde, sorunun sistemde olabileceği değerlendirilmemiş(!), eğitim veren kurumlar da günah keçisi olma statüsünden kurtulamamıştır.

Bunun açık göstergesi de 11 Temmuz 2025 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan ”Özel Eğitim kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik yapılmasına Dair Yönetmelik” te yer alan hususlardır. Bu yönetmeliğin bilmem kaçıncı değişikliğinde yer alan ve öğrencinin Özel........

© Tigris Haber