menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Kultur er i alt, men bare kultur er kultur

7 0
08.02.2025

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

For noen dager siden aksjonerte en samlet kunstnergruppe utenfor fylkeshusa i Molde for å protestere mot de foreslåtte kuttene i tilskudd til profesjonelle kunstnere i Møre og Romsdal. Protestene førte delvis fram, og kunstnerne fikk en delvis lovnad om at man skulle se på muligheten for å øke potten opp til 1 million i revidert budsjett til sommeren.

Denne saken, og hele kulturkuttet som kom i budsjettet før jul synliggjør et kultursyn som er skremmende fra posisjonspartiene på fylkestinget. Der FRP ønsker å kutte hele kultursektoren, og administrasjonen med, for å bygge vei og holde ferjeprisene nede, så virker Høyre mest opptatt av kulturens konkrete nytteverdi. Men hvilken verdi har kultur, og hva er egentlig kultur? Dette er spørsmål vi snakker for lite om, og gjør at vi i mange tilfeller snakker forbi hverandre når vi snakker om nettopp det.

Sammensatt og mangfoldig

Hvis man kun skal se på fylkeskommunen sine arbeidsoppgaver innenfor kulturfeltet, så er dette sammensatt og mangfoldig. På hjemmesiden kan vi lese om arkiv, bibliotek og museum, folkehelse, idrett, kulturmiljø og friluftsliv, kunst og kulturformidling, og stab for strategisk utvikling og analyse. Jeg synes at de fylkeskommunale oppgavene gir et godt utgangspunkt for å diskutere dette, og kulturavdelingen på fylket sin verdi i lokalsamfunnene.

Jeg har hatt gleden av å samarbeide med Møre og Romsdal fylkeskommune som kommunal saksbehandler i ulike felt innenfor folkehelse og kulturfeltet siden 2016, og kan ikke påpeke nok betydningen en solid fylkeskommune som har vært en samarbeidspart og opplevd som kollegaer som bidrar med både kompetanse, nettverk og tilskuddsordninger som har bidratt til å muliggjøre tiltak i lokalmiljøene der jeg har jobbet (Tingvoll og Kristiansund).

Som kulturbyråkrat i en liten kommune som Tingvoll, var stillingen min delt som folkehelse- og kulturkoordinator, og arbeidsoppgavene gikk mest på folkehelsefeltet knyttet til å oppfylle den lovpålagte oppgaven om å ha oversikt over folkehelsen i befolkningen, jobbe fram tiltak som skulle bedre levekårene, og jobbe inn mot å styrke samarbeidet med frivilligheten (i en stilling som ble opprettet og finansiert gjennom God Helse-partnerskapet med fylkeskommunen).

På kulturfeltet handlet det mye om å styrke frivillighetens kulturliv, og samarbeide med bibliotek og kulturskole for å styrke aktivitetene som var tilgjengelig for både barn og voksne. Begge disse rollene jobbet med tiltak som har bidratt til inkludering, samfunnsutvikling, fellesskap og forebyggende/helsefremmende tiltak. Dette er kultur, men det er også samfunnsutvikling, bolyst, beredskap og helse.

Helsefremmende

En del av jobben har vært å søke om statlige midler til bygging av idrettsanlegg og kulturbygg, gjennom spillemiddelordningen. En kompleks prosess, styrt av detaljerte vilkår for tildeling som endrer seg fra år til år. En oppgave som lokale saksbehandlere kanskje ikke gjør hvert år en gang. Derfor er det utrolig godt å kunne ta en telefon til fylkeskommunen, der de har høy kompetanse og høy villighet til å strekke seg langt i å gi råd til saksbehandlere.

Konsekvensene for å gjøre feil er store, og verdien av å lykkes er like stor. Vi snakker her om alt fra 300.000 kroner til flerfoldige millioner statlige kroner, som skal til et lokalt idrettslag eller kommunen. Dette bidrar til økt fysisk aktivitet, inkludering og bolyst. Vi vet at deltakelse i en organisert aktivitet har sterke helsefremmende effekter, og sparer samfunnet for millioner.

Jeg har fått gleden av å være med å bygge fritidsklubb i Kristiansund, med fokus på datakultur, gjennom god støtte fra kollegaer i Møre og Romsdal fylkeskommune, som var tidlig ute med å lytte til ungdommens stemme i BUSK-rapporten, har de tilrettelagt for at det har kommet på plass tilskuddsordninger, nettverkssamarbeid og et fokus på at også datakultur er kultur. At også datakultur fortjener lavterskel møteplasser, og skal se på et selvstendig kulturuttrykk på lik linje med andre kunstuttrykk og idretter.

Her skal Møre og Romsdal fylkeskommune ha skryt for å ha vært av de første i landet til å implementere dette i både sine strategier og i tilskuddsordninger. De har også vært tydelige og gode samarbeidspartnere for kommunen knyttet til å samarbeidsavtalene om UNG KUNST og kultur, som er et viktig tilskudd og nettverk for oss som jobber med dette for å skape aktivitet, og ta dette feltet på alvor.

Slik kan jeg fortsette med flere eksempler fra fagfelt som jeg har hatt jevnlig kontakt, og vært avhengig av fylkeskommunen i mitt arbeid i kommunen. Men, fellesbenevnelsen for de fleste av oppgavene til........

© Tidens Krav