menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Ideelt sett burde ordningen vært styrket – ikke avviklet

8 23
31.05.2025

Meninger

Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Visste du at det å få delta i samfunnets kulturelle liv og å nyte kunst er en menneskerett? At dette faktisk er forankret i artikkel 27 i Verdenserklæringen om menneskerettighetene? Visste du at mange eldre i dag ikke har mulighet til å ta del i det ordinære kulturlivet?

I Møre og Romsdal har vi hatt en fylkeskommunal ordning – Den kulturelle spaserstokken – hvor kulturaktører reiser ut til institusjoner i hele fylket og inviterer inn eldre og pleietrengende som ellers ikke kan oppsøke kulturtilbud selv. Nå er dette tilbudet vedtatt nedlagt.

Misforståelse

Den 5. mai 2025 vedtok Kultur- og folkehelseutvalget i fylket å legge ned ordningen – med knappest mulig margin. Et forslag om å utrede konsekvensene før nedleggelse ble også avvist. FrP, Høyre, KrF og underlig nok Venstre, som liker å profilere seg som et kulturparti – stemte for kuttet.

Til NRK uttalte Høyre-politiker Ersvik at de hadde «arvet en fylkeskommune som nesten var bankerott», og må «stramme inn på alle oppgaver som ikke er lovpålagte». Dette sier et parti som i forrige periode har vært med på å stemme fram dyre veiprosjekter, og prioriterer fergepriser framfor skole og kultur.

Det er også en utbredt misforståelse å hevde at kultur ikke er lovpålagt, og veibygging er det. Kuttet i Den Kulturelle Spaserstokken er ikke bare et kutt i et lite budsjett. Det er å bidra til et brudd på en grunnleggende rettighet. Å frata eldre på institusjonen disse besøkene fra profesjonelle kulturaktører, er å frata dem muligheten til å delta i kulturlivet. Artikkel 27 i menneskerettighetserklæringen sier klart og tydelig:

«Enhver har rett til fritt å delta i samfunnets kulturelle liv, til å nyte kunst og til å få del i den vitenskapelige framgang og dens goder.»

(Kilde:

© Tidens Krav