menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Det kan ikke lenger nøles dersom vi vil gjenopprette frisk sjøbunn

11 1
yesterday

Debattinnlegg

Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Gjennom de siste tre årene har advarslene mot at fremmede arter skal få fotfeste i Møre og Romsdals marine områder blitt gjentatt både av lokale miljøverneksperter og forskere fra sentralt hold. De største avisene i fylkets tre største byer har ved flere anledninger påpekt den bekymringsfulle situasjonen i våre kystnære områder.

Flere typer

Nylig advarte marinbiolog og forsker Christoph Noever på det skarpeste mot de stadig større truslene mot det marine økosystemet langs hele Kyst-Norge. Ikke minst trakk forskeren, som har sitt daglige virke ved Runde Miljøsenter, fram situasjonen for kystsonen på Nord-Vestlandet. Formaningene ble presentert på konferansen Havblikk, avholdt i Midsund i juni.

Forskeren ved Runde Miljøsenter brukte sekkedyret havnespy, en organisme som legger seg som et teppe på havbunnen og kveler alt liv, som et eksempel på en truende fremmedart i våre farvann.

Tidligere har seniorforsker ved Niva Eli Rinde, slått alarm om den fremmede arten, algeveksten lurv, som sprer seg i de kystnære områdene i vårt fylke. Arten, på folkemunne kalt «lurv», er allerede identifisert ved Ulsteinvik på Sunnmøre.

Norsk institutt for vannforskning (Niva) har påpekt at « ... ålegresset blir nærmest kvelt og får ikke drevet med fotosyntese. Det er bekymringsfullt fordi de ikke lenger vil fungere som leve- og oppvekstområder for fisk, krabber og andre smådyr, ...»

Det er blitt slått fast at kloakk og såkalt avrenning utgjør truslene. I tillegg fører nedbør med seg jordpartikler fra jordene og ut i sjøen.

Seniorforsker Eli Rinde i Niva, mener man må få kontroll på utslippene.........

© Tidens Krav