menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Pårørendeinnsats, barnas behov og rettigheter – hvor går Kristiansund kommune?

7 0
08.02.2025

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Den nye regjeringen vedtok 5. februar at CRPD nå skal inkorporeres i menneskerettsloven. Våre barns – og våre barn forblir de om de er ti eller 50 – rettigheter blir slik mer tydelige og slik også mer synlige.

NFUs leder Tom Tvedt uttaler; «Å anerkjenne de særskilte utfordringene mennesker med nedsatt funksjonsevne møter i samfunnet, og å si klart ifra at deres rettigheter må gjelde på lik linje som alle andres har vært viktig for oss. Det er godt regjeringen endelig lytter»

Det betyr at også Kristiansund kommune må lytte. Når kommunen viser til sin selvråderett, så kan de likevel ikke løpe fra sin plikt til å oppfylle de rettigheter våre barn har ut fra lovverket.

Støttekontakt

Våre barn har rett på støttekontakt og etter helse- og omsorgstjenesteloven § 3–1. skal kommunen tilby nødvendige helse- og omsorgstjenester. Hvordan ligger då dette an hos oss? I 2024 sto faktisk totalt 80 i Kristiansund uten slik tilbud, de hadde vedtak, men det var ikke effektuert da ingen hadde søkt jobben. Blant de 80 er det mange av våre med ulike funksjonsnedsettelser som ennå i 2025 står uten støttekontakt.

Kommunalsjef for helse- og omsorg skriver til NFU følgende i desember 2024: » Det er venteliste på støttekontakttjenesten fordi vi mangler støttekontakter til å utføre jobben.»

Jeg trodde at kommunen hadde en juridisk forpliktelse til å levere på egne vedtak og at i iallfall at Statsforvalteren hadde plikt på seg til å sørge for at loven blir fulgt? Så blir da igjen vi pårørende som må stille når kommunen ikke leverer den lovpålagte tjenesten.

Er det da slik at Kristiansund kommune bryter norsk lov når vedtakene ikke er effektuert? Jeg bare spør.

Muligens har ikke pårørende eller personlige verger funnet overskudd til å anke avslag eller manglende effektuering inn for Statsforvalteren heller, slik at Statsforvalteren er uvitende om dette? Det koster å stå i en prosess med søknader, anker og oppfølging. Da er det godt at vi har brukerorganisasjoner som kan bistå!

Men selvfølgelig, organisasjonene er selv avhengig av at pårørende organiserer seg! Det sier seg selv! Kun ved at de som har skoen på, blir med i slikt arbeid, kan man oppnå de........

© Tidens Krav