Narrativene til Helse Møre og Romsdal
Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.
I mine snart 44 år i pressen er det heldigvis svært sjelden at jeg har mottatt krav om å trekke en sak.
Men det skjedde faktisk etter at vi publiserte artikkelen om at man måtte redusere kapasiteten og leie inn vikarbyrå også i det splitter nye sykehuset på Hjelset. Helse Møre og Romsdal mente innholdet ga et veldig galt bilde av situasjonen. At den var basert på fakta og bekreftelser fra helseforetaket selv, var underordnet. Overfor styret betegnet toppsjef Olav Lødemel saken som «et vi er ganske uenige i». Det var altså fortellingen som var feil – slik dette helseforetaket ser verden.
For abonnenter.Les også
Hevder det ikke er gjort noe mot personellflukten fra sykehuset: – Man føler seg jo ikke verdsatt
Narrativet om at tilbudet i Kristiansund vil koste foretaket dyrt, lever i hvert fall videre. Onsdag fikk styret problematisert at kostnaden med driften i Kristiansund vil øke med 23 millioner utover det man har budsjetter for. Ikke et ord om at merkostnaden er et resultat av en elendig utredning av arealbehovet, som først ble revidert etter at pengebruken på Hjelset i praksis var låst.
En sammenligning
Det er da jeg mener Helse Møre og Romsdal – og kolleger i Sunnmørsposten for den del – kan ha godt av et annet perspektiv. Jeg skal belegge det med en sammenligning.
Det har seg slik at jeg også dekker Møre og Romsdal fylkeskommune. Fylkets økonomi har to ting til felles med HMR: Begge er på vei mot 10 milliarder i gjeld – og begge har som følge av høy prisvekst og langvarige renteøkninger havnet i en hengemyr av økonomiske problemer.
Det er en tredje felles omstendighet som er mer omstridt – at man har havnet der på grunn av milliardprosjekter man burde innsett at man ikke har inntekter til å bære. Fylkets rammer er halvannen milliard kroner lavere enn helseforetakets, men etter massivt press fra politiske krefter på Sunnmøre realiserte man likevel Nordøyvegen til over fem milliarder kroner. Helseforetaket lot seg ikke engang stanse at man var i ferd med å bruke 6,7 milliarder på SNR. Etter like massivt press fra Sunnmøre er man parallelt i gang med AIO-prosjektet i Ålesund til 1,3 milliarder. Det står til overmål i fare for å sprekke, slik at man må kutte det ned........
© Tidens Krav
