Neden Gençler?
Gençlerin, toplumun geleceği konusunda söz konusu olan büyük problemlerin gündeme getirilmesi, soruların içeriğinin ve çerçevesinin belirlenmesi konusunda belirleyici konuma yükselmiş olmalarından dolayı gurur duydukları her durumlarından algılanıyor. Haklılar da. Büyük bir toplumsal dinamiğin oluşmasına vesile ve önder oldular. Eylemlerini ısrarla sürdürüyorlar. Bundan en çok kendileri gurur duymasın da kim gurur duysun?
Fakat bu olanlardan toplumu ilerletmek için derin öğretici anlamlar kazanabilmek amacıyla protestoların nedenini araştıralım. Bunun için önce biri düşünsel-yöntemsel diğeri ampirik olmak üzere iki bilgiyi aklımızda tutmamız gerekiyor.
Ampirik gözleme dayalı basit bilgiyle başlayalım. Bugün protesto eden eylemcilerin büyük çoğunluğu 20-25 yaşları arasında gençlerdir. Yöntemsel, yani olgulara ve olaylara yaklaşırken onların bir oluşum tarihi olduğuna dair Hegelci önermeyi göz önünde bulunduralım.
Bundan hareketle haftalardır süren protesto eylemlerinde özellikle ta başından itibaren cesaretlendirenlerin ve tüm eylemler dizisi ve bir bütün olarak protesto süreci içinde belirleyici olanın gençler olduğu gerçeğini nasıl açıklayacağız? Soruyu iki açıdan, sosyolojik-kültürel ve sosyolojik-politik açıdan yanıtlayalım.
Önce sosyolojik-kültürel açıdan bakalım. Geride bıraktığımız son 20-25 yılda ülkemizde büyük iç göç dalgalarına tanık olunmuştur. Bu yazımızda dış göçü dikkate almıyoruz. Yaşadığımız göç, çok yönlüdür ve çok zengin anlam dolu gözlemler içermektedir. Son çeyrek yüzyılda yaşadığımız göç kırdan veya daha geniş bir tabirle taşradan kente olan bir göçtür. Motropollerden ve büyük kentlerden........
© Tele1
