menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Adana Demirspor neden çok kötü durumda?

16 1
27.05.2025

Özel Haber: Mehmet Tanlı

Akdeniz temsilcisi, 1940 yılında Demiryolları işçilerinin kurduğu ADS şu an görülmemiş bir düşüş ve kriz yaşıyor. Türkiye’ nin köklü kulüplerinden birisi olan çok sadık, vefakar, toplumsal olaylara duyarlı ve sosyal bir taraftara sahip Adana Demirspor'un çok hazin bir biçimde eksi puanla Süper Ligden düşmesi, içine girdiği kriz Yurt içi ve dışındaki taraftarlarını hayli üzüyor. 26 yıl sonra Süper Lige yükselen 2 muhteşem sezon geçirdikten sonra şu an bir alt lige düşerken gelecekle ilgi hiç bir açıklama yapılmaması da taraftarları büyük endişeye sevk ediyor.

Süper Ligin en renkli, vefakar taraftar gruplarından birine sahip olan Adana Demirspor’u sadece bir futbol kulübü olarak tanımlamak mümkün değil. Çünkü geçmişte sayısız Türkiye şampiyonlukları yaşamış Sutopu takımı da vardı. Demirsporluların hazırladıkları pankartları, tribün şovları ve verdikleri sosyal mesajlarla diğer taraftar gruplarından farklı bir yere sahip olan her hafta gündem olmayı başaran Lacivert-mavililer, kuruluş hikayesi olarak da ülkemizde çalışan birçok işçinin de hep sempatiyle baktığı bir takım olmuştur.

Bu güzide kulübümüzün düştüğü durumu- konuyu hem bazı ADS taraftarlarına hem de Adanalı ve İstanbullu spor yazarlarına, spor alanında çalışan tecrübeli bilim insanlarına sorduk.

Almanya’ da yaşayan Adanalı Prof. Dr. Seyhan Hasırcı’nın, ADS u izleyen, tanıyan gazetecilerin ve sıkı taraftarların bazılarına Adana Demirpor ile ilgili olarak sorduğum iki soruya dokunmadan yayınladığımız yanıtları ve düşünceleri şöyle :

Prof. Dr. Seyhan HASIRCI

İstanbul Nişantaşı Üniversitesi Öğretim Üyesi

ADANA DEMİR SPOR NEDEN BU DURUMA DÜŞTÜ, BU DURUMDAN KİMLERİN PAYI VAR?

Şayet Ülkemizde ve dolayısıyla Adana Demir Spor Kulübünde UEFA nın belirlemiş olduğu kriterlere uygun bir işleyiş olsaydı sanırım bu tarihi tertemiz olan kulüp bu duruma düşmezdi nedir söylemek istediğim şey? .Hemen anlatmaya çalışayım;

UEFA’nın Kriterleri Beş Alanı Kapsar; Bunlar sırası ile,

1. Sportif Kriterler / İyi sporcu iyi Teknik Direktör, 2. Altyapı Kriterleri; İyi Tesis ve Seyir hakkı,İyi Taraftar ve alt yapıda yetişecek olan her yaşta futbolcu ordusu kurmak, 3. Personel ve Yönetim Kriterleri; Kulüplerin Yönetimde Profesyonelleşmenin sağlanması, hırsızlardan arındırılması, 4. Hukuksal Kriterler; UEFA-Ortak Yasalar ve Standartlaşma, 5. Mali Kriterler / Kulüplerin sağlıklı mali yapıya kavuşmalarının sağlanması.

Bu kulübü alan zatı muhterem ne yaptı; ilk yıl sanki babasının malından kullanıyor gibi kesenin ağzını açtı iyi hoca ve iyi futbolcu aldı takım zehir gibiydi Süper liğin altını üstünü hallaç pamuğu gibi atarak iyi bir başarı alırken sayın yönetici kendini güven altına aldı! Ama uzanık ya bir yıl sonra ne oldu hesapsız kitapsız yola devam edemeyeceği için kaçmanın en kolay yol olduğunu buldu yerine kendisi gibi birini emanetçi olarak koyarak dışarıdan yönetmeye çalıştı. Borç batağına soktu kulübü transfer yasağı ve kurallara uymama cezalarıyla takımın eksi puanlara inmesini sağladılar kısacası yukarıda saydığım Hem yönetimsel hem Parasal ve hemde hukuksal kriterler hiç göz önünde tutulmadan takımı bataklığa gömmüş oldular.

BU KRİZDEN KLÜP NASIL KURTULUR VE BUNUN İÇİN KİMLER NELER YAPIMALI?

Bu krizden kurtulmanın yolu pek kolay gözükmüyor; öncelikle mevcut yönetim hemen istifa etmeli kulubün mutlaka sözü dinlenen dürüst yöneticiler tarafından yönetilmesi gerekli kuşkusuz Adana da bulunan hem resmi ve hemde Özel kuruluşların başı çekmeleri gerekir! Ancak spor bilimiyle yakından ilgili Adanayı seven arkadaşların biraraya gelerek çözüm yolları üzerinde çalışmaları gerekli ki Adana Demir Spor eski özgürlüğüne kavuşsun

Eskıi bir futbolcu olan, Almanya’ dan Emekli Adanalı Sosyal Danışman

Tufan BOZDOĞAN ise konuyla ilgili şu görüşler belirtti;

ADANA DEMİRSPOR NEDEN BU HALE GELDİ?

Bu konuyu irdelemeden önce Türkiye'deki futbol/spor anlayışına bakmamız gerekir kanısındayım.

İkinci hamlede Demirspor değerlendirmesi yapılmalı.

Üçüncü hamlede de geleceğe yönelik öneriler sunulmalı.

Ben bu prensiplere uyarak düşüncelerimi sizler ile memnuniyetle paylaşacağım.

1. Türkiye'de pröfesyonel klüplerin futbola bakış açısı.

2. Demirspor projesi neden böyle hüzünle sonuçlandı?

3. Ne yapmalı?

1.Ülkemizde,daha doğrusu dünyada futbol ticarete dönüştürüldü. Bunun doğal sonucu olarak, klüpleri satın alıp mal sahibi olanlar, nasıl para kazanırım derdine düşüyorlar. Bu nedenle sık sık yönetim ve taraftar arasında gerginlikler gündemden düşmüyor... Ülkemizde başkan ne derse o oluyor, çünkü o sahibi, teknik direktör, antrönör, basın sözcüsü vs. Kanımca dananın kuyruğu işte burada kopuyor, çünkü Avrupa'ya bir göz attığımızda taraftarların dahi klüp başkanının kim olduğunu bilmemesidir. Neden mi? O'nun görevi klübü yönetmektir, gösteriş tutkunu narsist tavır sergilemek değil. Türkiye'ye bakıldığında başkan aşağı başkan yukarı... Kendisin yeterli bilgisi ve yeteneği olmadığından verdiği kararların çoğunluğu takım yararına olmuyor. Başarısızlığın faturası da antrenöre kesilip, dikenli yolda yola devam... Bu uygulamanın Türkiye düzeyinde olduğu gibi, Adana'da da değişmesi gerekir. Değişiklikler listesinin başına da ALTYAPI KONULMALI!...

2. Demirspor bir projeydi. Takım süper lige taşındığında; ne takım ne de teknik heyet buna hazır değildi. Takım hazır değilse, galibiyetler nasıl peş peşe veldi? Murat Sancak başlanlığa getirildikten sonra koruyucu bir el Demirspor'u koruyup deplasman maçları evdeki maçlar de eyip üçer puanlar Demirspor hanesine kaydedildi. Süper lige çıkıldığında talih bir defa olsun Demirspor'un yüzüne güldü ve Montella gibi yetenekli, becerikli antrönörü bahşetti. Fakat yapılan transferlere bakalım! Belhanda, Balotelli iki somut örnek. Birincisi futbolu bırakmak üzere ve uzun süre sahaya çıkmsmış; Balotelli ise gerçekten futbolu bırakmış. Bu transfer politikasına sadık kalınarak emekliler takımı oluşturuldu. Montella önderliğinde birinci sezon beklenmedik başarı sağlandı ve adını ettiğimiz ve başarılı diğer birçok oyuncu takımdan ayrılıp gittiler. İkinci sezon başlamasıyla gidişler sürüp gitti ve takım denen bir şey kalmadı. Sahaya neredeyse genç takım çıkarılıyordu. Genç yetenekler deneyimsizliklerinden kalıcı başarılı performans gösteremediler. Ben her iki Adana takımını yetmişli yıllarda birinci lige çıktıklarından beri tanıyan biriyim. On yılın üzerinde o........

© Tele1