Bilinecek aydın örneği Ethem Ruhi Fığlalı
Ekonomik ve açılım görünüşlü sosyal krizler ortasında boğuluyoruz. İyi yönetilmediğimiz açık. Niçin iyi yönetilmediğimiz de açık. Ortalama insan kalitesi itibariyle iyi değiliz. Meslekî ehliyet ve liyakatten öte bir arızamız var: İnsan namuskârlığı bakımından düşkün bir toplum haline geldik. İyilerimizi dışlayan negatif seleksiyon böyle zemin buldu. İşini iyi yapanı köşeye sıkıştıran kötülük sistemleşir hale geldi. Bunu göreceğiz.
İyilerin ve iyiliklerin öne çıkmasına fırsat verilmese de iyilerin iyi kalma ve iyiliği yeşertme gayreti de durdurulamaz bir güç. Türk toplumunda bu cevher var. Çepeçevre sarılmış, yasaklarla kuşatılmış olsa da imkânsız hudutlarında bile kendini gösteren bir cevher bu. Toprak bulamazsa kayalarda açan çiçekler iyiliğin mucizeli devamını müjdeliyor. Burdur’da düzenlenen “Bilim İnsanı ve Mütefekkir Ethem Ruhi Fığlalı Sempozyumu” böyle bir örnekti.
İLİM MERKEZİ BURDUR’UN SON BÜYÜKLERİ
Burdur, Ethem Ruhi Hoca’nın çok bağlı olduğu memleketidir. Bu bakımdan çok yakışmıştır. Zor bir faaliyettir. Gidince anladık ki 23 kişinin konuşacağı büyük bir organizasyonu düzenlemenin sıkıntılarını aşmak kolay olmamıştır. Üniversite ve vilayet devrede değildir. Bazı masrafları belediye üstlenmiştir. Salonun üniversiteden alınması da bir tuhaf iştir. Hocaların Hocası için düzenlenen ilmî toplantının sahibi “Türkeli Gençlik Topluluğu”dur. Gençler var olsunlar. Hocaları Veli Atmaca ve Ebru Koçak, Sönmez Kutlu ile beraber sempozyumun mimarlarıdır ve her türlü takdirin üzerinde alkışlanacak isimlerdir.
Türk ilahiyatçılığının yaşayan iki büyük ismi de Burdurludur. Mehmet Sait Hatipoğlu için geçen yıl yapılan sempozyumda da benzer durumlar yaşanmış. İyi tarafı şu ki düzenleyiciler yılmadan hocalarına ve alanlarına saygının gereğini yerine getirmişler. Vefa duygusu, bilene-öğretene saygı da iyiliktendir. Kayalarda bile böyle çiçeklenir.
GÖZ VE GÖNÜL KAMAŞTIRICI BİR PROFİL
Ethem Ruhi Fığlalı, erbabına göre mezhepler tarihinin en önemli uzmanıdır. Verdiği eserler aşılamamıştır. Her biri yeni bilgi ve dikkatlerle bilim âlemine sunulmuştur. Hocanın hocalığını devam ettirecek muazzam, yol gösterici eserlerdir.
Hoca’dan geleceğe kalacak sadece eserleri değildir. Belki en büyük eserleri, getirdiği, yaydığı ilim ve düşünce anlayışı ile yetiştirdiği insanlardır. Salgın döneminde kaybettiğimiz Hasan Onat ve Sönmez Kutlu yetiştirdiklerindendir. Bu bilginlerin özelliği, hocalarıyla aynı yolda, bilgi ezbercisi ve nakilcisi olmamalarıdır. Düşünen, durmadan arayan ve fikir söyleyen, yorumlayan aydınlar olmalarıdır.
Ethem Ruhi Hoca’nın bu özelliğini Burdur’da sempozyumda konuşan akademisyenlerin bir kısmında gördüm. Diğerleri de konuları Hoca ve eseri olduğu için doğrudan veya dolaylı düşünür tarafına temas ettiler. Sempozyumun başlığına “mütefekkir” kavramının konması önemliydi.
“MÜTEFEKKİR” ENDER YETİŞİR
Sönmez Kutlu’nun sadece ilmî düşünceyi düşünerek bu kavramı başlığa çıkarmadığından eminim. O biliyor ki Ethem Ruhi Fığlalı tam manasıyle bir entelektüeldir. Topluma, hayata bakışı, değerlendirişi ve söz söyleyişi o derinliktedir. Yaşayışı da öyledir. Memleketin kalburüstü aydınlarıyla dostluk ederek 88 yaşına gelmiştir. Sözü sohbeti dinlenenler arasında sözü önde ve önce dinlenenlerdendir. Burada bilgiden öte değerler vardır. Bilgiyi canlandıran ve........
© tarihistan.org
