menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Basınımızda ilk “kalem kavgası”

8 1
15.03.2025

hakanakpinar227@gmail.com

1860 yılına gelindiğinde Takvim-i Vekâyi artık “devlet haberciliği”ni bırakmış; yalnızca atama, resmî ilan ve kanun değişiklikleri ile mer-i mevzuata dair metinleri yayınlıyordu. Basın tarihimizde, devletten para yardımı aldığı için “yarı resmî gazete” olarak kabul edilen Ceride-i Havadis ise yayınlarına devam ediyordu. Gazeteyi çıkaran William Churcill bir süre önce vefat etmiş, yerine oğlu Alfred geçmişti.

Aynı yıl Tercüman-ı Ahvâl’in yayın hayatına başlaması Ceride-i Havadis’in genç patronu “Oğul Churchill’i tedirgin etmişti; çünkü artık karşısında “yerli” bir rakip vardı. Ceride-i Havadis, son 20 yıl boyunca (Takvim-i Vekây-i’yi saymazsak) rakipsiz “gazetecilik” yapmıştı. Churchill, zaten sınırlı bir tiraja sahip olan gazetesinin yeni dönemde ayakta kalabilmesi için Tercüman-ı Ahvâl ile rekabete girmesinin kaçınılmaz olduğunu görüyordu. Rekabet sürecindeki ilk salvo da Ceride-i Havadis’ten gelecekti…

Şinasî, Osmanlı toplumundaki feodal ilişkileri ve “Görücü Usülü”nü eleştirdiği “Şair Evlenmesi” adlı tiyatro eserini tefrika halinde yayınlayınca, gazete halkın dikkatini çekmişti. Tefrika sayesinde tirajı hatırı sayılır bir biçimde artmış; okuma-yazma bilen sıradan Osmanlı vatandaşları dahi gazeteye ilgi göstermeye başlamıştı. Hiç şüphe yok ki, Ceride-i Havadis’in bir kısım okuru da artık Tercüman-ı Ahvâl okuyordu.

Alfred Churhcill,........

© Tanyeri Haber