menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Basın tarihimizde ilk tekzip polemiği ve bir “Hayalet Yazar”

10 8
saturday

hakanakpinar227@gmail.com

Tarih 26 Ağustos 1864… Tasvir-i Efkâr’ın İzmir muhabirinin gönderdiği bir haber, İstanbul basınında yeni bir kalem kavgasının başlamasına sebep olacaktır. Hatta başka bir mesele yüzünden sonradan Fransız gazetesi Courrier d’Orient’nın (Korye Doryan) dâhil olduğu bu kavga, İstanbul basınını neredeyse üç ay boyunca meşgul edecektir.
Haber, İzmir havalisinin mahsûlünden alınacak vergi gelirlerini toplayan Rum mültezim Sarraf Manok Efendi ile ilgilidir. İzmir Muhabiri haberinde, Manok Efendi’nin vergi gelirini orantısız ve keyfî olarak belirleyerek, halkı zarara uğrattığına dair şikâyetleri kaleme almıştır. Hatta vergi gelirlerinden temin ettiği kendi hakkını, usülsüz olarak bir başka bir mültezime devrettiğini yazmıştır.

Rum Mültezim ise hakkındaki iddia ve şikâyetlerle ilgili bir tekzip metni hazırlamış; fakat bu açıklamayı, haberin çıktığı Tasvir-i Efkâr yerine, bir başka gazeteye göndermiştir. Mültezim’in, kendisine muhatap olarak aldığı o gazete ise İngiliz Churchill’in sahibi olduğu Türkçe yayınlanan Ruznâme-i Ceride-Havadis’tir. Yaptığı gayrımeşru işlerin ortaya çıkması Manok Efendi’nin itibarını sarsmış olacak ki, kendisi gibi gayrımüslim olan bir gazetenin patronundan medet ummuştur. Bunlar, henüz emekleme aşamasında olan Osmanlı-Türk basınının, o devirde yaşadığı enteresan hadiselerden biridir.

Bu arada, “Ruznâme Gazetesi nereden çıktı?” diye sorulabilir. Konudan sapmadan bu konuya kısaca açıklık getirelim… Ceride-i Havadis’in patronu, Tercüman-ı Ahvâl ve........

© Tanyeri Haber