Formula 1 ve Manchester United iş birliği futbolu nereye götürüyor?
Diğer
02 Mayıs 2025
Jim Ratcliffe
Birbiriyle hiç ilgisi olmayan iki farklı spor arasında, performansa yönelik bir iş birliği olursa, buradan nasıl bir sonuç ortaya çıkar ya da çıkabilir?
İşte bu sorulara verilecek yanıtları merak ediyorsanız, bu makale tam size göre…
Aslında iki farklı şey arasında ortak hedefe yönelik yaratılabilecek bir sinerji, toplam faydayı beklenenden daha da fazla maksimize edebilir çoğu zaman. Bunu yazmamın sebebi F1 mühendisi Michael Sansoni'nin Manchester United’da işe başlayacak olması. Daha doğrusu, Sir Alex Ferguson’dan bu yana sportif kuraklık çeken Manchester United’ın, bu başarısızlık dizisinden kurtulabilme arayışları olarak da nitelendirilebilir, bir F1 mühendisinin kulüpte istihdam edilmesi.
Bu yılın mart ayı ortalarında kırmızı şimşeklerle sözleşme imzalayan Sansonoi, yıl sonuna kadar kulüpte işe başlayacak.
Bizim futbol kulüplerinde görmediğimiz enteresan bir arayış çabası aslında bu.
Eğer gerçekten Sansoni hamlesi, Manchester şehrinin City’e göre geride kalan, bir zamanların harikulade kulübü United’ı içinde bulunduğu sportif yetersizlikten kurtarabilirse; Manchester United yönetiminin efsane olabilecek bu stratejik kararı, futbol literatüründeki altın yerini de almış olacak
Yukarıda anlattıklarımızın ışığında, Manchester United’ın ortaklarından Sir Jim Ratcliffe'in Mercedes F1 mühendisi Michael Sansoni'yi işe alma yönündeki cesur hamlesi, Old Trafford'da veri odaklı bir devrimin habercisi olacak gibi görünüyor, dersek, herhalde yanlış bir şey söylememiş oluruz.
Manchester United son beş yıldır oyuncu transferine göz kamaştırıcı yatırımlar yapmasına karşın, kulüp ne yazık ki kendisinden beklenen performansı bir türlü ortaya koyamadı ve şiddetli sportif yetersizlik içinde kıvranıyor. Kulüp halen Premier Lig'de hiç de alışık olmadıkları bir yerde, 14. Sırada bulunuyor. Bu akşam teselli babından Kupa2’de Avrupa Ligi yarı final maçının ilk ayağında deplasmanda İspanyol Atletico Bilbao’ya karşı avantaj elde etmeye çalışacaklar.
Kulübü tarihinin doruk noktasına çıkartan Alex Ferguson, çoğu zaman tribünlerde Manchester United’ın içine düştüğü bu aczi, çaresizlikle izliyor. Bir zamanlar ilmek ilmek dokuyarak oluşturduğu takımındaki kazanma ve asla pes etmeme ruhunun kaybolduğunu üzülerek izlemek durumunda kalıyor.
Manchester United’ı Premier Lig’in açık ara en başarılı takımlarından birisi yapan, değerini Avrupa’da ve dünyada katlayıp milyar dolarlık markaya ulaştıran Sir Alex Ferguson’un menejerliği bıraktığı 30 Haziran 2016’dan bu yana, kulüp transfere toplam 1 milyar 625 milyon sterlin brüt transfer harcaması yapmasına rağmen, bir türlü beklenen sportif başarıyı ortaya koyamadı.
Kulübe yeni gelenlerden çok azı nitelikli başarı olarak değerlendirilebilirken, 95 milyon euroya alınan Antonius, 85 milyon euroya alınan Jadon Sancho, 39 milyon euroya alınan Donny van de Beek ve 78 milyon euroya Rasmus Hojlund gibi isimler toplam 297 milyon euroluk bir harcamaya karşılık, kulübe pek fazla getiri sağlayamadı.
Tüm bunlar olurken, Premier Lig’de Brighton, Brentford, Nottingham Forest gibi Premier Lig’in mütevazı ekipleri, Premier Lig’de sıra dışı başarılara ulaştılar. Kısıtlı bütçe kriterlerine sadık kalarak Premier Lig’de mücadele eden bu üç takımdan özellikle Brighton ve Brentford sürekli olarak veri kullanımı sayesinde kendi performanslarını maksimize etme başarısı gösterdiler. Bu kulüplerin üstelik Old Trafford'da sergiledikleri performanslar da dikkatlerden kaçmadı.
Kulüp başkanı Ratcliffe, United'ın finansal gücünü ve sportif yeteneğini optimize edebilmesi için veri kullanımının çok önemli bir role sahip olduğunu düşünüyor.
Kırmızı Şimşeklerin aksine, Brighton ve Brentford gibi........
© T24
