Gizli tanık Sertçelik'in firarıyla ilgili İçişleri Bakanlığı müfettişleri hangi bilgilere ulaştı?
Diğer
03 Eylül 2024
Adli yıl dün itibarıyla başladı. 2025'in temmuzuna kadar adliyelerde nelerin yaşandığına hep birlikte tanık olacağız.
Ülke genelinde geçen yıl başlayan ancak tamamlan(a)mayan on binlerce soruşturma ve yargılama, bu adli yılda da devam edecek.
Ankara Adliyesi'nde de pek çok soruşturma ve yargılama dosyası var kuşkusuz.
Fakat bunlardan ikisi, içerikleri nedeniyle öne çıkıyor:
Suç örgütü lideri olduğu iddiasıyla yargılanan Ayhan Bora Kaplan ve Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş'in öldürülmesi yargılaması.
Her iki dosya, ülkenin iç siyaseti ve yönetilmesi çerçevesinde önemli. Zira, Kaplan ve Ateş dosyaları, Cumhur İttifakı'nın ana bileşeni AKP ile MHP arasındaki siyasi tabloyu ortaya koyuyor.
Ayhan Bora Kaplan dosyasının içinde bir dosya daha var. Ana soruşturmada gizli tanık olarak yer alan Serdar Sertçelik'in yurt dışına kaçışıyla ilgili devam eden kovuşturma.
Bu konu, Ankara Adliyesi'nde adli olarak devam ederken, diğer yandan İçişleri Bakanlığı müfettişlerince de idari açıdan soruşturuluyor.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın talimatıyla başlatılan "Serdar Sertçelik'in yurt dışına firarında ihmali bulunanların ortaya çıkarılması" kapsamında, müfettişler olayda adı geçen polis müdürleri ve amirlerinin bilgisine başvurdu. Süreçte neler yaşandığının, kimin / kimlerin ihmali olduğunu ortaya çıkarmak için...
Haklarında disiplin soruşturması yapılan isimlerin başında, Ankara Emniyeti Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nde patlak veren "gizli tanık skandalı" çerçevesinde adı geçen polis müdürleri ve amirleri var.
Söz konusu dosyanın bizzat MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tarafından "hükümete darbe" olarak nitelendirildiğini ancak Bahçeli'ye yapılan bilgilendirme sonrasında yaşananların darbe girişimi olmadığı, emniyet içinde bir grup polisin gerçekleştirdiği hukuksuz işlemler olarak kayıtlara girdiğini hatırlatayım.
Adli soruşturmada tutuklu yargılanan Eski Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Çelik ve Eski Ankara Emniyeti Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdür Yardımcısı Şevket Demircan, tutuksuz yargılanan Eski Ankara Emniyeti Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Kerem Öner'in yanı sıra diğer tutuklu amirler, müfettişlere ifade verdi.
Müfettişler, polislerden aldıkları ifadelerden ilginç bulgulara ulaştı.
Aslına bakarsanız; söz konusu bilgiler ve bulgulardan bir bölümü kovuşturma aşamasında gündeme gelmişti. Ancak idari soruşturmada bazı yeni bilgiler bu konuya eklendi.
Aldığım bilgilere göre, Kaplan dosyasında savcılık – polis hattında herhangi adli sorumluluk ve görevi bulunmayan polis müdürü Murat Çelik'in, hiyerarşik sistem dışında şube müdür yardımcısı Şevket Demircan'a "doğrudan" talimatlar verdiği bilgisi müfettişlerin dosyasına girdi.
Çelik'in emniyetin hiyerarşik sistemine uymayacak şekilde şube müdürü atlayarak emrindeki polis amirlerine söz konusu dosyayla ilgili telefon ve yüz yüze talimatlar verdiği anlaşıldı.
Müfettişlerin ulaştığı bir başka bilgi ise, özellikle Ayhan Bora Kaplan soruşturması sırasında Ankara Emniyet Müdürü Engin Dinç'in odasında gerçekleşen değerlendirme toplantıları oldu. Bu toplantılarda Dinç'in Organize Suçlarla Mücadele Şubesi'nden sorumlu yardımcısı Murat Çelik ve Konya'dan getirdiği Şube Müdür Yardımcısı Şevket Demircan'la, adli kolluk görev ve sorumluluğu bulunan Şube Müdürü Kerem Öner olmaksızın dosyayla ilgili görüşmeler yapması dosyada yer alan bilgilerden.
Müfettişler, asıl soruşturma konusu olan gizli tanık Serdar Sertçelik'in içinde yer aldığı adli ve operasyonel işlemler konusunda da dikkat çeken bilgilere ulaştı.
Şöyle ki; savcılık tarafından Kaplan dosyasının adli kolluk amiri olarak belirlenen Şube Müdürü........
© T24
visit website