menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

29 kişinin öldüğü Beşiktaş yangınının bilirkişi raporundan: Çalışanlar, yangına önce üfleyerek, sonra bir kova su ile müdahale ettiler

65 1
08.04.2025

Diğer

08 Nisan 2025

Tam bir yıl geçti, 29 kişinin yanarak yaşamını yitirdiği Masquerade faciasının üzerinden.

Yakınlarını yitiren aileler, geçen çarşamba yıldönümü anmasında Beşiktaş’taki gece kulübünün önünde buluştular.

Faciada evladı Binali Çayır’ı kaybeden Yadigar Çayır, “Cumhurbaşkanımızdan adalet istiyorum. Bu dava bir an önce sonuçlansın. Bir sene oldu. Bir yol kat edilmedi. Burada Beşiktaş Belediyesi olsun, Emniyet Müdürü olsun, İtfaiye olsun hepsi suçlular. Suçlular cezasını çeksin. Bunu istiyorum. Sadece Cumhurbaşkanımız arkamızda olsun. Adalet olsun. Bir anne olarak çok üzülüyorum. Benim oğlumu geri getirmiyor. Adalet istiyorum” diyerek feryat etti.

Tadilat sırasında çıkan yangında 29 kişinin hayatını kaybetmesiyle ilgili 22 sanık hakkında 2 yıl 6’şar aydan 22 yıl 6 aya kadar değişen oranlarda hapis cezaları istemiyle dava açıldı.

Devam eden yargılama sürecinde talep edilen bilirkişi raporları geçen hafta dosyaya girdi.

İki ayrı bilirkişi raporu mevcut. Birisi, olay yerinde yaşanan yangınla ilgili. Diğeri ise, süreçte ihmali bulunan gerek kamu personeli gerekse iş yeri sahipleri hakkında.

Önce, olay yerinde yaşananların tespitinden başlamak, ikinci raporu anlamak için rehber olacak.

Yangın öncesinden itibaren yaşananların anlatıldığı bilirkişi raporunu şöyle özetlemek mümkün:

“(…) * Her şantiyede olduğu gibi bu şantiyede de yangının öngörülebilir ve önlenebilir bir olay olduğu bilinmekte olup, şantiye yönetiminin ve taşeron firmaların iş güvenliği sorumluluklarını yeterince yerine getirmemesi önemli bir etken olarak değerlendirilmiştir.

* Bu rapor, olayın iş sağlığı ve güvenliği yönetmelikleri çerçevesinde ele alınması gerektiğini vurgulamakta ve yangın öncesinde alınması gereken tedbirlerin önemini ortaya koymaktadır.

* Yangın, şantiyede kaynak işçiliği sırasında çıkan ve çıkış koridorundaki duvar ve tavanlarda kaplı altında sünger olan kapitonelere sıçramasıyla büyüyen, ardından aslında yanmaz olarak satın alınan fakat yangın sırasında tutuşabildiği anlaşılan malzemelerin alev alması ve ortaya çıkan zehirli kimyasal partiküllerin işçilerin solunum yollarını tıkaması sonucunda nefes alamama / boğulma ile sonuçlanmıştır.

* Yangına ilk müdahale içeride bulunan kişiler tarafından kısıtlı imkanlarla yapılmış; ancak yangına orada görevli işçiler tarafından üfleyerek ve ardından bir kova su dökerek müdahale edilmesi, yangının sıçramasına, dağılmasına ve dolayısıyla büyümesine neden olmuştur.

* Mekân içerisinde petrol esaslı malzemelerin yanmasından veya yüksek ısıdan dolayı erimesinden, havada yoğun miktarda partikül oluşmuş göz gözü görmeyecek ve nefes almanın imkânsız olduğu bir şekilde tezahür etmiştir.

* Siyah naylon çöp poşeti niteliğindeki malzeme, tavanda askılı bir şekilde yer alan spotların, robotların ve diğer elemanların şantiyede çalışmalardan ötürü kirlenmemesi düşünülerek paketlenmesinde/sarılmasında kullanılmıştır. Parlama derecesi düşük olan, çabuk yanabilen, ısıdan dolayı kabarcıklar oluşturan bir yapıya sahiptir. Yanma durumunda siyah partiküller oluşturabilen ve zehirli duman çıkardığı bilinen bir malzemedir.

* Akustik açıdan mekanın ses geçirmemesi ve ses yansıtmaması için kullanılan diğer malzeme, tüm tavan ve duvarlarda hatta kaçış koridorlarında da yapıştırılarak kullanılmıştır. Yanmayan bir malzeme olarak bildiğimiz ancak mekânda görmüş olduğumuz bu malzemenin yangın sonrası eridiği toz haline geldiği ve elle dokunulduğu zaman........

© T24