menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Evrensel bir kültürel satire: Sarı Yüz!

21 0
16.06.2025

Diğer

Konuk Yazar

16 Haziran 2025

Genç bir yazar, çok daha başarılı meslektaşının ani ölümüne tanık olur. Yan odada, kimselerin henüz görmediği bir kitap taslağı durmaktadır – ölen yazarın son şaheseri.

Kültürel sahiplenme, kıskançlık, edebî sahtekârlık ve sosyal medya terörü üzerine kurulu kitabın ismi, Sarı Yüz(Özgün adı Yellowface)! Kitabın yazarı ise henüz 29 yaşında olmasına rağmen fantastik kurgu dünyasında adından söz ettiren Rebecca F. Kuang. Çin doğumlu Amerikalı yazar Kuang -kitaptaki Athena karakteri gibi-, akademik geçmişi ve cesur kalemiyle günümüz edebiyat sahnesine damga vuran figürlerden biri. Sarı Yüz’e geçmeden önce kısaca Kuang’dan bahsedelim.

1. F. Kuang ve Akademik Arka Planı

Rebecca F. Kuang – kaleme aldığı eserlerde R. F. Kuang adını kullanıyor – 1996 yılında Çin’in Guangzhou kentinde doğmuş. Dört yaşındayken ailesiyle ABD’ye taşınan Kuang’ın eğitim hayatı ise bir başarı hikâyesi. Georgetown Üniversitesi’nde tarih ve uluslararası ilişkiler okuyan, ardından Cambridge ve Oxford Üniversiteleri’nde Çin çalışmaları üzerine yüksek lisans çalışmaları yapan yazar; Yale’de Doğu Asya dilleri ve edebiyatı alanında doktora çalışmalarını sürdürüyor. Kuang’ın akademik yönü, yazarlık yaklaşımının da temelini oluşturmuş. Kendi ifadesiyle “tarihsel olayları güçlü anlatılar ve politik göndermelerle harmanlayan” bir tarz benimsiyor. Henüz 22 yaşındayken yayımlanan ilk romanı Haşhaş Savaşı (The Poppy War), Kuang’ı edebiyat dünyasında bir anda parlayan bir yıldız haline getirmiş. Genç yaşına rağmen kazandığı prestijli ödüller ve listelerin zirvesine yerleşen kitaplarıyla, “yükselen yazar” tanımının karşılığı gibi. Kuang’ın uluslararası geçmişi ve akademik disiplini, eserlerine global bir perspektif katarken, oldukça genç yaşta girdiği edebiyat dünyasına dair de keskin gözlemleri var. Nitekim Sarı Yüz bu gözlemlerin ve eleştirinin “çok satan” hali.

“Athena Liu’nun ölümünü izlediğim gece, Netflix’le yaptığı anlaşmayı kutluyoruz.

Baştan söyleyeyim, bu hikâyenin bir anlam ifade edebilmesi için Athena’yla ilgili şu iki şeyi bilmeniz gerekiyor:

…”

…cümleleriyle açılan R. F. Kuang’ın 2023 tarihli son romanı “Sarı Yüz” (İthaki Yayınları, 2025) edebiyat dünyasının rekabet ve kıskançlık dolu arka planını hicivli bir dille sergiliyor. Athena Liu ile June Hayward üzerinden şekillenen bu gerilimli hikâye, yayıncılık sektörüne özgü görünse de aslında pek çok farklı sektörde —hem yaratıcı hem kurumsal—“paydaya” dahil edilebileceği bir anlatı.

Sarı Yüz, Kuang’ın önceki romanlarındaki fantastik unsurlardan uzak, tam da bugünün dünyasında geçen (bana kalırsa sert psikolojik) bir edebî gerilim. Roman edebiyat dünyasının, -pardon “edebiyat endüstrisi!”nin- parıltılı görünen fakat karanlık taraflarının gösterildiği sahnelerle örülü.

Hikâyenin merkezinde iki genç kadın yazar var. Athena Liu ve June Hayward. Athena, henüz 27 yaşında olmasına rağmen üç roman yayımlamış, ödüllere doymayan, eserleri çok satan listelerinden inmeyen, “edebiyat dünyasının yıldızı” bir isim. (Bu tanım bize yazarın kendisini hatırlatıyor.) Athena, prestijli yaratıcı yazarlık programlarından geçmiş, büyük yayınevleriyle yüklü kontratlar yapmış, hatta Netflix ile anlaşma imzalamış; kısacası hayal edilebilecek her başarıya sahip. Sektörün zirvesindeki bu “Asyalı Amerikalı altın kız”ın müthiş kariyeri ona on binlerce takipçi kazandırmış olsa da gerçek hayatta bu........

© T24