3. Uluslararası İstanbul Koro Festivali müzik, umut ve dayanışmayla başlıyor: “Dünyada ilklerden biri olmanın gururunu yaşıyoruz”
Diğer
03 Temmuz 2025
İstanbul’un çok kültürlü dokusuna sesle dokunan ve dayanışmanın en berrak hâlini çok sesli müzikle duyuran 3. Uluslararası İstanbul Koro Festivali, bu yıl yine geniş bir yelpazeyle müzikseverleri buluşturuyor. İBB Kültür’e bağlı İBB Orkestra tarafından düzenlenen, 24 koro ve 852 koristin sahne alacağı festival; sosyal faydanın, çocukların sanatla buluşmasının, gönüllülüğün ve kültürel çeşitliliğin sahnede görünür kılındığı kolektif bir deneyim.
Festivalin bu yılki sürprizi İBB İstanbul Çocuk Korosu. İstanbul’un dört bir yanından gelen çocuklar, ilk kez sahneye çıkmanın heyecanını yaşarken; müziğin dönüştürücü gücüyle toplumsal farkındalığın, estetik duyarlılığın ve birlikte üretmenin güzelliğini gösterecekler. Festivalin genel sanat yönetmeni Kübra Şenyaylar, İBB Orkestralar Müdürü ve festivalin proje sorumlusu Ozan Bircan ile festivali; LÖSEV Gönülden Sesler Korosu’nun şefi Şevak Tandoğan ile bu kıymetli koroyu konuştuk.
- 3. Uluslararası İstanbul Koro Festivali şehrin kültürel mozaiğine nasıl bir pencere açıyor?
Kübra Şenyaylar: Şehrin altında şehir, geleneğin içinde gelenek, çokça imparatorluk, inanç, dil… sesin içinde ses yani İstanbul. Bizler de tıpkı İstanbul gibi bir koro festivali seçkisi hazırladık. Birbirinden farklı stillerde, tekniklerde, dillerde, saygıyla ve dayanışmayla şarkı söyleyecek onlarca koroyu ağırlıyoruz. Cemal Reşit Rey Konser Salonu ana sahnemiz ama festivali şehre de yaydık. Beşiktaş Meydan’da, Müze Gazhane’de ya da Anadolu Hisarı’nda bir koroyla karşılaşabilirsiniz. Acapella korodan Türk Sanat Müziğine, Türk Halk Müziğinden Gürcü Geleneksel Müziğine, Caz’dan Pop’a hemen her stilden koroyu dinleyebileceksiniz. Birbirinden farklı ama farklılıkların uyumu ve dayanışmasıyla birbirini besleyen insanların yarattığı enerjiyi hayal ettikçe heyecanlanıyorum.
- Bu yıl festivalin sürprizi İBB İstanbul Çocuk Korosu. Bize bu koro hakkında bilgi verir misiniz?
Ozan Bircan: İBB İstanbul Çocuk Korosu bireysel ve toplumsal düzeyde kalıcı ve olumlu etkiler bırakmayı amaçlayan çok yönlü bir deneyim sağlama hedefiyle ortaya çıktı. Kentimizin farklı sosyo-kültürel çevrelerinden katılım sağlayan çocukların; toplumsal farkındalık, kendini ifade etme, özgüven, ekip çalışması, arkadaşlık, odaklanma, nefes kontrolü ile stres-kaygı dengesi kurma, dil gelişimi ve genel müzikal yeteneklerini artırarak estetik duyarlılık geliştirmelerini desteklemek ve geleceğin kültür elçileri ile sanatçıları olarak yetişmesini hedeflemektedir. Çünkü İstanbul’da kültür hakkı kent hakkı ve bu kent en çok çocukların!
- Festivalin atölye ve söyleşi programlarıyla birlikte düşünsel bir boyutu da var sanırım. Bununla ilgili söylemek istedikleriniz olur mu?
Kübra Şenyaylar: İki atölye üç oturum hazırladık. Atölyelerimizden ilkini Hanover’da yaşayan ve birbirinden farklı çokça koro yönetme deneyimi olan Zeynep Eren Kovankaya ile gerçekleştirecek. Farklı koro yapılarında ses oluşturma yöntemlerine değinip uygulamalar yaptıracak Eren Hoca. Bu oturumun çocuk ses gelişiminden, ergenliğe oradan yetişkinliğe büyük bir perspektif katacağını düşünüyoruz. Bir koro şefi olmanın yanı sırada öğretmen olarak şunu söylemeliyim, bir çocuk için neşeyle şarkı söyleyen ve birbirini alkışlayan yetişkinler görmek başlı başına bir gelişim, öğreti.
İkinci atölye de çok heyecan verici. Gürcistan Devlet Halk Topluluğu Şefi Zurab Tskrialashvili ile Geleneksel Gürcü Müziği Tekniği. Zurab bize, koro müziği şarkıcılarının ilgiliyle takip ettiği ve merak ettiği Gürcü Geleneksel Müziği armonisi anlatıp üzerine eserler öğretecek.
Bu yıl geçtiğimiz yıllardan farklı olarak üç farklı konu başlığında oturumlarımız var. Bir ülkenin koro müziği tarihini birlikte oluşturmaya devam ediyoruz çünkü. Bu........
© T24
