Nasıl bir deprem bekliyoruz, bilen var mı?
Diğer
22 Mayıs 2025
İstanbul’da 23 Nisan günü meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki deprem, bilimciler arasındaki görüş farklılıklarının bir kez daha ortaya çıkmasına yol açtı.
Prof. Dr. Osman Bektaş, ana Marmara fayının 7,2’den küçük deprem üretebileceğini ve 6,2’lik depremin “beklenen deprem” olduğunu söylüyor.
Prof. Dr. Şener Üşümezsoy ise Marmara’da çok yıkıcı bir deprem beklemenin gerçekçi olmadığını, Adalar fayının artık ölü olduğunu, Marmara’yı boydan boya kat eden bir fayın olmadığını söylüyor.
Prof. Dr. Ahmet Ercan, Kuzey Marmara’daki fayın tek bir defada kırılarak büyük deprem yaratacağı önerisinin çöktüğünü, iki ayrı kırılma gerçekleşeceğini söylüyor.
Prof. Dr. Ercan’a göre büyük deprem en erken 2045’te, en geç 2085’te meydana gelecek.
Ercan, 6,2’lik depremin ardından, İstanbul ile ilgili deprem senaryolarının gözden geçirilmesi gerektiği kanısında.
Prof. Dr. Şükrü Ersoy, artçıları izleyerek daha doğru bir kanaate varılabileceğini söylüyor.
Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki ise 30 yıl içinde büyük bir deprem olasılığını yüzde 60 olarak veriyor. Moriwaki zemini sağlam bölgelerin depremden daha az etkileneceği kanısında.
Prof. Dr. Celal Şengör ise İstanbul’un “topun ağzında” olduğunu ve en mantıklı adımın şehri terk etmek olduğunu söylüyor.
Gördüğünüz gibi bilim insanları arasında ciddi görüş ayrılıkları var.
Ve bu görüş ayrılıkları sadece bilim dünyasını ilgilendiren, üniversitenin duvarlarının gerisinde yürütülen bir fikir jimnastiğinden daha ileri anlamlar taşıyor.
Marmara’da beklenen deprem, ileri sürüldüğü gibi çok yıkıcı büyüklükte olacaksa başka tedbirler almak gerekiyor, daha düşük büyüklükte olacaksa başka tedbirler almak gerekiyor.
İki senaryo arasında, İstanbul’u depreme hazırlamak konusunda yüzlerce milyon dolarlık harcama farkı çıkacak.
İstanbul’u depreme hazırlamak için gerekli bütçenin hemen harcanması ile 25-30 yıla........© T24
