“Üç Deniz Girişimi”, üç kâğıt oyunu olmasın
Diğer
24 Mayıs 2025
Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye, 28-29 Nisan tarihlerinde Varşova’da düzenlenen zirvede, “Üç Deniz Girişimi”ne (3DG) İspanya ile birlikte sessiz sedasız bir şekilde “stratejik ortak” olarak dahil oldu. Anlaşılan Yunanistan sonunda vetosunu kaldırarak Türkiye’nin önünü açmış. Çoğumuzun adını ilk kez duyduğu 3DG, kuzey güney ekseninde Baltıklardan Adriyatik ve Karadeniz’e uzanan bir hatta, ulaştırma, enerji ve dijital alanlardaki eksikliklerin giderilmesini, bu yolla geliştirilecek alt yapı projeleriyle girişimde yer alan ülkeleri birbirlerine bağlamayı hedefliyor. Avusturya, Polonya, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Romanya, Slovenya, Slovakya, Estonya, Litvanya, Letonya, Bulgaristan ve Macaristan girişimin “kurucu katılımcı üyeleri.” 2023 yılında Yunanistan’ın da dahil olmasıyla üye sayısı 13’e çıkmış. ABD, Almanya, AB Komisyonu ve Japonya stratejik ortak. 3DG ismi, üyelerinin hepsinin Baltık, Adriyatik ve Karadeniz arasındaki bölgede yer almalarından kaynaklanıyor. Aslında Yunanistan’ın katılımıyla 3DG, Ege’ye de indiğinden belki de dört denizden bahsetmek daha doğru olur.
Girişimde yer alan ülkelerin hepsi aynı zamanda Avrupa Birliği üyesi. En belirgin ortak noktaları ise Avusturya haricinde hepsinin eski demir perde ülkesi olmaları. Demir perdenin batısında kalan Avrupa ülkeleri, gelişmiş otoyol ağları, demir yolları şebekeleri, gaz ve petrol boru hatlarıyla birbirlerine bağlıyken, daha az gelişmiş eski doğu bloğu ülkeleri modern bir alt yapıya sahip değiller.
Avrupa içerisinde kuzey güney eksenindeki bu dengesizliğe ilk kez 2014 yılında Amerikan menşeli bir düşünce kuruluşu olan Atlantik Konseyi’nin, “Avrupa’yı tamamlamak” (completing Europe) başlıklı bir raporunda dikkat çekilmiş. Bu rapordan ilham alan Hırvatistan’ın o zamanki cumhurbaşkanı Kolinda........© T24
