menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Tarihi açıklamanın satır aralarında söylenenler ve iktidarın zorlu sınavı

28 1
12.05.2025

Diğer

12 Mayıs 2025

Bu görsel ANF'den alınmıştır.

“Sembolik ve belirsiz” eleştirilerine yol açsa da yarım asırdır devam eden, giderek bölgeye yayılan çatışmaların bütünüyle sonlandırılması açısından tarihi öneme sahip bir açıklama yapılarak, PKK’nın feshedildiği kamuoyuna duyuruldu.

Açıklama ve kamuoyuna yansıyan bilgiler gösteriyor ki, Öcalan’ın çağrısına uyup uymayacağı merakla beklenen PKK, kongresini, hâkim olduğu iki ayrı alanda, eş zamanlı olarak gerçekleştirdi. Mezopotamya Haber Ajansı’na göre, kongreye PKK Yürütme Kurulu üyeleri, PKK Merkez Komite üyeleri, Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) Yürütme Konseyi eş başkanları ve konsey üyeleri, HPG Askeri Konseyi üyeleri, KJK ve PAJK koordinasyonu üyelerinin de olduğu 232 delege katıldı.

Kongrenin başkanlığını yürüten Duran Kalkan’ın açılış konuşmasındaki vurgusu önemli. Kalkan, konuşmasında, “Bu kongremiz diğer kongrelerden farklı tabii. Bir yönüyle biraz birinci kongre ile karşılaştırılabilir. PKK’yi tarihsel olarak sonlandırma ve tarihi yerine oturtma amacıyla gerçekleştirilmiş bir kongre oluyor. Tabi bu bir son değil, böyle bir sonuçlandırmayla yeni çıkışların önü açılmak isteniyor. Yeni çıkışlara imkân ve fırsat tanınmak isteniyor" dedi.

Kongrede alınan kararlarla ilgili açıklama aslında yeni yol haritasının ne olduğu konusunda çok fazla fikir vermiyor. PKK’nın ve Abdullah Öcalan’ın alışılmış, örtülü dili ile yapılan açıklamanın en önemli yanı kuşkusuz PKK’nın varlığına kendi inisiyatifiyle son verdiğini duyurması. “Bir son değil” vurgusu yaparak. Niyeti anlamak için önce kamuoyuna yapılan açıklamanın kritik kimi noktalarına bakmak lazım...

Açıklamanın hemen başında, kongrede silahlı mücadele yöntemi ve demokratik toplum inşası konularının tartışıldığını belirtilerek, “özgürlük hareketi” açısından yeni bir döneme giriş anlamına gelen tarihi kararlar alındığı vurgulandı. Buradaki vurgular, örgütlü yapının bir biçimde, demokratik siyaset ekseninde devam edeceğini vurgulaması açısından önemli.

Devamında, Kürt sorununun demokratik siyaset yoluyla çözülmesi noktasına gelindiği ve PKK’nın tarihi misyonunu tamamladığı vurgulanarak, silah bırakılması konusundaki ciddiyetin altı çizildi.

Açıklamanın önemli yönlerinden biri, sürecin bundan sonra nasıl yürütüleceğini de örtülü biçimde anlatması. En azından beklentinin vurgulanması.

Açıklamada, kararların pratikleşme sürecinin Öcalan tarafından yönetilmesi ve yürütülmesi vurgusu yapıldı. Bu “şart” cümlesinin ardından yine önemli bir cümle geliyor:

“Kongre, pratikleşme süreci Önder Apo tarafından yönetilmek ve yürütülmek üzere PKK’nin örgütsel yapısının feshedilmesi ve silahlı mücadele yöntemini sonlandırması kararlarını alarak PKK adıyla yürütülen çalışmaları sonlandırdı.”

Açıklamada tarihsel bir anlatı da yer aldı. Bu bölümde çarpıcı bir iddiada bulunularak, “1990’lı yılların koşullarında Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın Kürt sorununu siyaset yoluyla çözme arayışı gelişti. Önder APO bu arayışa 17 Mart 1993 Ateşkesiyle cevap vererek yeni bir süreç başlattı. Ancak reel sosyalizmin ağır etkileri, savaş çizgimize dayatılan çeteci anlayışlar ve derin devletin Turgut Özal ve ekibini ortadan kaldırması, Kürt inkâr ve imha siyasetinde ısrar ederek savaşı........

© T24