menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Prof. Dr. Tolga Yarman: Ukrayna-Rusya gibi, İran da Çin'i tahrik için kullanılıyor olabilir

25 5
21.06.2025

Diğer

21 Haziran 2025

İsrail’in İran’a karşı başlattığı saldırıları hepimiz endişe ile izliyoruz. Büyük Ortadoğu Projesi gibi yıllardır ortada olan bir planın parçası olduğu düşünülen bu saldırıların tehlikeli bir yönüne, Prof. Dr. Tolga Yarman işaret ediyor.

Prof. Dr. Yarman benim de MSc hocalarımdan birisi. Kendisi nükleer enerji alanındaki çok değerli araştırmalarını sürdürüyor. Hatta “nükleer bozunumda yarı ömrü öngören bir kurgu” içerikli en son çalışmasının International Journal of Modern Physics dergisinde yayınlanmasının üzerinden daha bir ay bile geçmedi.

Tolga Hoca’ya bir yandan İsrail-İran gelişmesini sorarken, diğer yandan nükleer teknoloji ile ilgili birkaç başka suali de ekledim.

- İsrail ve İran arasındaki mevcut gerilimlerle başlayalım. Her iki ülkenin de nükleer programları var. Ancak uluslararası toplum İran'ı yakından izlerken, 80-90 nükleer savaş başlığına sahip olduğuna inanılan İsrail'in programı gizli kalmaya devam ediyor. Yakın zamandaki sızıntılara rağmen İsrail hükümeti sessizliğini koruyor. Bu asimetriyi nasıl yorumluyorsunuz?

Sevgili Füsun, bunun için tek bir kelime var: ikiyüzlülük. Batı'nın çifte standartlarına fazlasıyla alıştık. Bir tarafın rutin olarak incelenmesi, diğerinin ise gerçek bir hesap verebilirlikten muaf tutulması dikkat çekici.

- Çeşitli televizyon programlarınızda İran'ın sonunda nükleer misillemeye başvurabileceği konusunda uyarıda bulundunuz. Neden böyle bir senaryo öngörüyorsunuz?

Aşırı baskı altında, herhangi bir ulus aynısını yapabilir. Okuyucularınıza Richard Widmark'ın başrol oynadığı 1965 yapımı Hollywood filmi Bedford Olayı'nı izlemelerini öneririm. Küba Füze Krizi'ndeki gerçek gerilimlere dayanıyor.

Filmde, bir Amerikan destroyer'ı amansızca bir Sovyet denizaltısını takip ediyor. Uzun süren psikolojik savaşın ardından, ABD kaptanı genç bir subaya bir silahı "doldurmasını" emrediyor, "ateşlemesini" değil. Ancak yorgun subay "birini doldur" ifadesini "birini ateşle" olarak yanlış anlıyor ve bir saldırı başlatıyor. Sovyet denizaltısı nükleer torpidolarla misilleme yapıyor. Sonuç? Tamamen yok olma. Destroyer buharlaşırken bir mantar bulutu yükseliyor.

Mesaj ürkütücü: İnsanlar yanılabilir ve nükleer yok edicilik birkaç saniye içinde kontrolden çıkabilir.

- İran'ın bağımsız olarak bir nükleer bomba inşa edebileceğine inanıyor musunuz?

Evet, tamamen mümkün. Ancak Çin, Rusya, Pakistan veya Kuzey Kore gibi ülkelerden gelen dış destek de göz ardı edilemez. Bu ülkelerin hepsi İsrail'in son eylemlerinden tahrik oldu.

Bana göre bu bir deja vu gibi geliyor. Ukrayna'nın........

© T24