Bilimler Köyü’nde Latin Amerika sineması
Diğer
13 Temmuz 2025
Bilimler Köyü, eleştirel düşünmeyi artırmak, bilimsel eğitimi desteklemek ve bilim insanı olmaya özendirmek amacıyla kurulmuş bir açık eğitim merkezi.
Eğitim kalitesinin hızla düştüğü ve bilimsellikten giderek uzaklaşıldığı şu günlerde, merak eden, sorgulayan ve başka bir dünyanın koşullarını arayan gençler için açılmış yeni bir kapı.
Gönüllü akademisyen ve uzmanlarla genç zihinleri, kampüsün dışında ve müfredatın ötesinde interaktif bir ortamda buluşturan idealist bir proje.
2019’da bir fikir olarak ortaya çıkan ve 2022’den beri Foça’da etkinlikler düzenleyen Bilimler Köyü, bu yıl da kapılarını açtı ve öğrencilerini bekliyor.
Bu kapsamda biz de ODTÜ’den çok değerli hocam Prof. Dr. Aylin Topal ile birlikte önümüzdeki hafta (21-27 Temmuz) “Latin Amerika’da Sinema ve Toplumsal Tarih” adlı bir etkinlik düzenleyeceğiz.
Bu etkinlikte bir hafta boyunca Latin Amerika’da sömürgecilikten günümüze kadar gelişen önemli tarihsel süreçleri filmler aracılığıyla inceleyeceğiz.
“Latin Amerika” olarak adlandırılan siyasi coğrafya, aslında göründüğü kadar uzak değil. Darbeler, otoriter rejimler, emperyalizm, demokratikleşme süreçleri, neoliberalizm, yoksulluk, eşitsizlik, adaletsizlik, popülizm, devrim ve toplumsal hareketler gibi bu bölgede öne çıkan birçok olgu, kendi coğrafyamızla kıyaslamalar yapmaya da imkân tanıyor.
Bir bölgeyi, o bölgenin kendine özgü tarihsel ve toplumsal koşullarını, kültürel değerlerini ve politik mücadelelerini anlayabilmek elbette kolay değil. Bunun için olabildiğince “içeriden” bakabilmek lazım.
“Bölgesel çalışmalar” işte bu yüzden yabancı dil öğrenmeyi ve yurt dışında araştırma yapmayı mecbur kılan bir alan. Ancak buna imkânınız yoksa ve yine de Latin Amerika’ya daha yakından bakmak istiyorsanız o zaman iki önemli kılavuz sizi bekliyor: edebiyat ve sinema.
Yazmak, tarih boyunca her zaman karşımıza başlı başına bir direniş biçimi olarak çıkmıştır. Fakat özellikle Latin Amerika gibi üç yüzyıllık bir sömürgecilik geçmişi olan bir bölgede yazmadan, anlatmadan, bilgi üretmeden direnmek düşünülemez.
Belirli bir grubun varlığını ortadan kaldırmaya yönelik soykırımlar, o grupların içselleştirdiği,........
© T24
