Saraçhane gençliği Kadıköy’de azdı
Diğer
01 Mayıs 2025
İşçilerin mücadele günü olan 1 Mayıs’ın yeri Taksim mi yoksa Kadıköy mü olmalı tartışması sonuçları itibariyle tartışılmaya devam edecektir.
1977 kanlı 1 Mayıs’ından sonra Taksim’in ancak 2011’de eylem alanı olarak kazanıldı. Ancak 2013 Gezi eylemleri sonrası Taksim yeniden yasaklandı.
Uzun bir aradan sonra yüzbinlerce insanın itirazını sokağa taşıdığı Saraçhane eylemleri sonrası Taksim bir kez daha politik bir hedef haline geldi.
Ama o hedefin arkasında duranlar sınırlı kaldı. Taksim’i hedefleyenlerin payına ağırlıklı olarak gözaltı düştü.
Türk-İş Kartal’ı tercih etti.
Üye işçilerin eğilimine göre karar verdiği konuşulan DİSK, kamu çalışanlarının örgütlü olduğu KESK, meslek örgütleri olan TMMOB ve TTB Kadıköy’de karar kıldı.
İktidarın belirlediği ‘Yenikapı’ ya da ‘Maltepe’ miting alanlarının yerine ‘Kadıköy’ denilmesinin şöyle bir anlamı olabilir:
1996 1 Mayıs’ında Kadıköy’de üç insan öldürüldü. Sonrasında Kadıköy’e de uzun yıllar izin çıkmadı. Son miting 2006 yılında yapıldı. 19 yıl sonra Kadıköy’e izin çıktı. Buna Saraçhane etkisi diyebiliriz.
Katılanların iliklerine kadar ıslandığı Kadıköy 1 Mayıs’ı Saraçhane kadar kalabalık değildi. Valiliğin ulaşım engellemeleri, yağmurlu hava, Taksim/Kadıköy ayrışması etkili olmuş olabilir ama bununla açıklanamayacak kadar sayısal bir fark söz konusu.
Özellikle kendisini Türk milliyetçisi olarak tarif eden, Saraçhane’yi siyasetler üstü gören gençlik azdı Kadıköy’de.
Saraçhane’de varlık gösteren siyasal yapıların, partilerin, sendikaların oradaki gençlikle süreklilik arz eden bir........
© T24
