menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Bingöl’de permakültür bir kalkınma modeli; birlikte üret birlikte kazan!

34 20
30.06.2025

Diğer

30 Haziran 2025

Bölgeler arası kalkınmadaki eşitsizliği ölçecek bir terazi olsa Bingöl ön sıralara yerleşir mi diye baktım ve yanılmadım. Bingöl Sanayi Bakanlığı’nın ‘Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması’ verilerine göre (2017) 5 ve 6. kategoride. Altı en alt kategori.

Kalkınma siyasetinin sırtını çevirdiği bu bölgeler, tamamlanmamış yatırım projeleriyle dolu geçmişi ile bugünlere gelirken Bingöl’de farklı bir şey olmuş.

Hayvancılığın, güvenlik politikaları nedeniyle gerilediği Bingöl’de 2021 yılında bir tesis açılmış ki model yarattığını söylemek abartı olmaz.

Bütünleşmiş bu tesis gübresini, yemini kendisi üretiyor. Gübre (metan gaz) ve güneş enerji panelleriyle de elektrik üretiyor. Ar-Ge merkezleri de var. Burada nesil ıslahı araştırmaları yapılıyor.

Yereldeki süt üreticilerini sisteme dahil eden bu model, hem büyükbaş hayvan sahiplerine uygun fiyata yem sağlarken hem de sütçülük ve hayvancılık konusuna ilgili gençleri eğitim burslarıyla sisteme entegre etmiş. Gelecekte üreticilere, öğrencilere, girişimcilere eğitim hedefleniyor.

Sözünü ettiğim modelin sahibi SÜTAŞ… 2021’de Bingöl Entegre Tesisleri’ni açmış. Kamuoyuna ise dört yıl sonra duyurmayı tercih etmişler.

Aralarında benim de olduğum bir grup gazeteci, SÜTAŞ’ın davetiyle Bingöl’deki tesislerini gezdik. Sorularımla modeli hem anlamaya çalıştım hem de yerel üreticilerin bu modelden nasıl etkilendiğini sorguladım.

Modelin özü şu, kendin üret, birlikte üret ve el değmeden üret!

Bu modelde dışa bağımlılık azaltıldığı için pandemi gibi kriz dönemlerinde tedarik zincirindeki bozulmaya karşı dirençli hale geliyor gıda sektörü. Bu nedenle kendi kendine yeten üretim modelleri........

© T24