Jenter risikerer helsa i byggebransjen
Debattinnlegg
Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Personlig verneutstyr som faktisk passer alle – ikke bare «standard-Ken» er avgjørende for alles trygghet, læring og trivsel i videregående skole. Det tok jeg opp med fylkesordfører i fylkestinget 17. juni. Jeg er glad for at temaet nå skal inn i oppfølgingssamtalene med lærlinger i fylket vårt.
For det er ikke lett å forstå at vernesko, bukser, vernebriller kan være i «riktig» størrelse – og likevel er du mer utsatt for skader og ulykker. Jentene forteller om vernesko som er for brede og gir snubleskader, hansker som er for store til å gripe ordentlig, og vernebriller som gjør at sement og støv havner i øynene. Verneutstyr som ikke passer, gir gnagsår, reduserer bevegelse og gir ikke tryggheten som trengs. Men det handler også om mestring og rekruttering: Mange jenter opplever at de ikke får til det samme som andre i klassen, og tror de ikke passer inn i yrket – når den egentlige grunnen er utstyr som rett og slett er feil.
Les ogsåUngdom i Tønsberg trenger ikke flere tomme ord.
Bakgrunnen er tydelig: Nasjonalt er det et stort fokus på å redusere sykefravær. Samtidig er det nylig lagt fram en grundig utredning om kvinners arbeidshelse (NOU 2025:5), som særlig peker på at feiltilpasset personlig verneutstyr er et stort problem – spesielt for jenter i mannsdominerte yrker.
Videregående opplæring er en kritisk periode der unge mennesker formes til fremtidens fagarbeidere. Her skal både gutter og jenter lære hvilke rettigheter og krav de skal stille til utstyr for å jobbe sikkert. Det er derfor et stort ansvar, både for skolene, lærerne, opplæringskontorene og lærebedriftene, å sørge for at alle har........
© Tønsbergs Blad
