Når politikken kommer til et sted nær deg
Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.
«All Politics is local» – «all politikk er lokal» – er et munnhell som oppsto i USA rundt 1930. Den som oftest forbindes med sitatet, fordi han brukte det ofte, er Thomas «Tip» O'Neill (1912 – 1994), som lærte seg en dyrekjøpt lekse da han allerede som 15-åring var aktiv i valgkampen til demokraten Al Smith, som gikk på et dundrende nederlag mot republikaneren Herbert Hoover ved presidentvalget i 1928. «Tip» hadde senere en 50 år lang karriere som folkevalgt, de siste ti årene helt i toppen av amerikansk politikk, som speaker i Representantenes hus. Den bitre lærdommen ble vendt til noe positivt.
Det han skjønte, var at du ikke må glemme hvor du kommer fra som politiker. I et demokratisk samfunn, der politikerne må ha et flertall av velgerne i ryggen, må du vite hvem velgerne dine er, hva de er opptatt av og hva de vil at du skal gjøre med det. Og folk flest er hverdagsmennesker. Kan ikke du som politiker, eller partiet ditt, bidra til å gjøre dagliglivet deres bedre, eller viser at du ikke interesserer deg for deres ve og vel, kan det gå deg riktig ille når velgerne går til urnene.
Hva folk er opptatt av, skifter selvfølgelig. Akkurat nå er internasjonal politikk og makroøkonomi noe mange følger med på, av gode grunner. Men andre ganger, og minst like ofte, kan det være hverdagens opplevelser som farver standpunktene: Toget som ikke går, bestemor som ikke kommer på sykehjem enda hun burde vært der, høye priser på mat, innbruddet i bilen din som aldri blir etterforsket.
I månedene frem mot valget vil partiene kappes om å treffe deg hjemme. Finne ut hva du og andre lar dere engasjere av, og stille inn siktet etter det. Først og fremst er det naturligvis lokale partilag som vil drive valgkamp i det enkelte nærmiljøet, mens rikspolitikerne tar seg av de store arenaene som TV-debatter o.l. og dropper innom mange steder i løpet av valgkampen for å selge budskapet. Ofte vil det nettopp være et lokalt tilpasset budskap, utformet i samarbeid med lokalpartier og lokale stortingskandidater.
I mediene heier vi på dette. Vårt budskap til partiene er gjerne at vi ikke har lyst til å løpe etter statsråder og andre rikspolitiske storkanoner hvis de ikke har en lokal sak å fronte. Gjerne med et lokalt case, en menig velger som på en eller annen måte er berørt, og kan stå der og se........© Tønsbergs Blad
