menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Hva hvis Stortinget sier nei?

7 2
19.05.2025

KOMMENTAR

Det meste vil i realiteten være klart når Stortingets transport- og kommunikasjonskomité avgir sin innstilling 20. mai. Riktignok er ikke Kristelig Folkeparti, Rødt, Miljøpartiet De Grønne og Pasientfokus representert i komiteen, men partiene som sitter der – Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet, Venstre, Høyre og Fremskrittspartiet – utgjør et klart flertall i Stortinget til sammen. Hvis både Arbeiderpartiet og Høyre går inn for prosjektet, trengs det bare støtte fra ett annet parti for å sikre gjennomslag.

Så det skal mye til for at ikke stortingsflertallet lander samme sted som fylkestinget og kommunestyrene i Tønsberg og Færder: Bypakke Tønsberg-regionen skal bygges ut innenfor en økonomisk ramme av 7,25 milliarder kroner, mesteparten av det i form av bompenger. Men både SV, MDG og Rødt vil etter alt å dømme stemme nei, og gå inn for at andre, billigere og mer miljøvennlige løsninger for ny fastlandsforbindelse må bli realisert i stedet.

De har ikke så rent få med seg i å være imot Ramberg-Smørberg-forbindelsen. For i utgangspunktet hadde dette alternativet egentlig få venner.

Mange, særlig fra det gamle bommotstandermiljøet fra første del av 2000-tallet, har hele tiden pekt på Vestfjordforbindelsen Borgheim-Skjee som den riktige løsningen.

SV, MDG, Rødt og miljøbevegelsen har like lenge gått inn for Østalternativet, dvs. en parallell kanalbro ved siden av dagens, der trafikken fra øyene sluses ut til E18 via Ringveien, Kilen og Frodeåstunnelen.

Statens vegvesen holdt derimot på en forbindelse Kaldnes-Korten, som de mente ga den beste løsningen rent trafikalt. Dette var også i utgangspunktet den løsningen kommunestyreflertallene i Færder og Tønsberg ønsket seg.

Men høsten 2015 bestemte regjeringen Solberg at fastlandsforbindelsen skulle realiseres etter det såkalte ringveikonseptet, med en nord-syd-løsning for traseen. Det betydde at Vestfjordforbindelsen og Østalternativet var sjaltet ut.

På begges vegne ble det gjort et forsøk på omkamp etter kommunevalget i 2019, men begge ble skrinlagt lokalt etter en forenklet lokal utredning. Dernest gikk flertallet i fylkestinget høsten 2018 inn for Ramberg-Smørberg, og lyktes i å få gjennomslag for det i et forlik med kommunene i romjulen samme år. Et forlik som bl.a. innebærer at fylkeskommunen legger over en halv milliard kroner mer i potten enn opprinnelig forutsatt.

Dette betyr med andre ord at Ramberg-Smørberg i realiteten er det eneste alternativet det har vært jobbet grundig med å........

© Tønsbergs Blad