De unge voksne har fått nok
Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.
Hele 29,4 prosent av de spurte i aldersgruppen 30–44 år svarer at de ville stemt Fremskrittspartiet hvis det var stortingsvalg i dag. Det er en langt større andel enn i noen annen aldersgruppe. Også ytterpartiet på motsatt side, Rødt, får sin klart sterkeste oppslutning blant dem mellom 30 og 44, med 8 prosent. Riktignok står også Miljøpartiet De Grønne og gruppen «andre» sterkest i denne aldersgruppen, men utslagene her er ikke like dramatiske. I motsatt ende har de to tradisjonelle «styringspartiene», Arbeiderpartiet og Høyre, sin svakeste uttelling blant dem man litt upresist kan kalle unge voksne.
Les også
Frp med kraftig framgang på ny måling: – En stor tillitserklæring
Dette er aldersgruppen som er født i tidsrommet fra tidlig på 1980-tallet til midten av 1990-tallet. De eldste av dem hadde sine formende år helt på tampen av Gro-epoken. De yngste blant dem fikk sin politiske oppvåkning mens Stoltenbergs annen regjeringstid gikk mot slutten og Erna Solberg tok over i 2013. Dette er Utøya-generasjonen.
Så hvor er de i livet nå? De fleste i denne aldersgruppen er ferdig med utdanningsløpet, mange er etablerte, med jobb, bolig, familie og det hele. De har ofte stort boliglån, studielån og forsørgerutgifter. Er det noen som virkelig har fått merke de siste årenes prisstigning og renteøkninger på kroppen, er det vel denne aldersgruppen.
Så er det kanskje ikke så rart at det partiet som snakker aller høyest om skatte- og avgiftslettelser har appell blant de høyreorienterte av disse velgerne. Eller at det partiet som snakker høyest om en ganske annen fordeling mellom de som har minst og de som har mest treffer de venstreorienterte hjemme?
Fremskrittspartiets fremgang gjør at Bjørn-Kristian Svendsrud fra Horten har en svært god sjanse til å bli stortingsmann. Med sine 32 år vil han i så fall trekke snittalderen på Vestfoldbenken ned, og enda mer merkbar blir foryngelsen hvis han også får selskap av Høyres annenkandidat, 27 år gamle Mathias Willassen Hanssen fra Tønsberg, som også ligger an til å komme inn. Begge to har samtidig lange politiske karrierer bak seg, kjenner sine partiorganisasjoner godt og til dels også Stortinget innenfra. Det er gode forutsetninger for å gjøre seg raskt gjeldende og etter hvert bli navn som står på blokka når tunge politiske posisjoner skal fordeles.
Samtidig er Høyre det partiet som ifølge vår mandatberegning er nærmest å tape et mandat. Går Høyre tilbake et par prosentpoeng til, henger Hanssens stortingsplass i en tynn tråd. Uansett kan det ikke være tilfredsstillende for Høyre, med sine sterke tradisjoner i Vestfold, bare å være fylkets tredje største parti. En liten trøst er........
© Tønsbergs Blad
