menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Foreldre som ber om hjelp blir sett på som problemet – ikke løsningen

6 22
03.04.2025

SKOLEUTFORDRINGER

Stadig dukker det opp i mediebildet artikler som kritiserer såkalte «kravstore foreldre». VG melder at lærere reagerer på kravstore foreldre og beskriver situasjonen som «smertefull».

TV2 rapporterer at Høyre-topper går ut mot «veldig kravstore» foreldre, og oppfordrer dem til å ta mer ansvar hjemme. Bergens Tidende publiserte en artikkel der en lærer slår alarm om kravstore foreldre, og stiller spørsmål ved hvordan vi lærer elevene at motgang ikke er farlig.

Hva i all verden er dette for slags holdning til andre medmennesker?

Som pedagog med 16 års erfaring innen skole og oppvekst, både som klasseleder og spesialpedagog, har jeg møtt utallige foreldre. Mange av disse foreldrene har barn som trives på skolen, men også de som opplever utfordringer. Disse utfordringene kan variere fra manglende mestring i fag som lesing og matematikk, til sosiale vansker som å vente på tur, samarbeide med andre, eller å tørre å vise frem det de har lært. Noen barn føler seg utrygge på skolen og søker heller trygghet hjemme eller hos eldre, omsorgsfulle elever. Andre er redde for å gjøre feil, føler seg utilstrekkelige, eller sliter med å finne sin plass blant jevnaldrende, noe som kan føre til ensomhet.

Forestill deg hva dette gjør med et barn. Og forestill deg å være forelder til dette barnet, som dag etter dag skal gå på skolen – en arena der de skal jobbe, prestere, vokse og lære. Når barnet kommer hjem, ser du en ung person som mister tryggheten i seg selv, får lavere selvbilde, bekymrer seg mer og føler seg ikke god nok. Dette påvirker deres selvforståelse og identitet. Hvem skal tale barnets sak hvis ikke foreldrene?

Likevel møter disse foreldrene ofte holdninger fra lærere, skoleledere, politikere og hjelpeinstanser som antyder at de er for kravstore. Jeg har selv deltatt i ressursgrupper på skolen, der systemtenkning er fremtredende. Tanken er at hvis systemet er stort nok og vi har mange nok fagfolk, vil det kunne hjelpe. Men hvordan tror du det føles for foreldre å møte åtte ulike fagpersoner i et slikt møte? Å sitte der og høre at barnet deres strever på skolen, og så bli møtt med spørsmål som: «Opplever dere det likt hjemme?» eller «Hva mener dere kan gjøres fra deres side?» Noen foreldre reagerer med frustrasjon og sinne, går gjentatte ganger tilbake til skolen, klager på læreren, og stiller krav til PPT, BUP og andre instanser. Disse foreldrene blir........

© Tønsbergs Blad