menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

AKP’liler rapora ek yaptı, atıl kaldı

170 25
16.07.2025

15 Temmuz 2016 Darbe Girişiminden sonra benzer olayların bir daha yaşanmamasını sağlamak amacıyla Meclis Araştırması Komisyonu kurulmuştu.

Komisyon 4 Ekim 2016’da çalışmalarına başladı, 4 Ocak 2017’de, CHP’li üyelerinin “Süre uzatma” taleplerine rağmen, çalışmalar sonlandırıldı. 141 kişi dinlendi. Rapor, komisyon başkanı Reşat Petek tarafından 12 Temmuz 2017’de TBMM Başkanı İsmail Kahraman’a verildi. Raporun basılıp TBMM’de okunması ve tartışmaya açılması gerekirken bu yapılmadı. CHP ve İYİ Parti, raporun TBMM gündemine alınması için çaba gösterdi. Ancak TBMM Başkanvekili AKP’li Sadi Bilgiç, “Yetkinleştirilerek başkanlığımıza sunulan bir rapor bulunmamaktadır” dedi. Böylece, raporun kayıp olduğu anlaşıldı. SÖZCÜ bu durumu “FETÖ raporu nerede? Yandı, bitti, kül oldu” manşetiyle duyurmuştu.

RAPORDAN ÜRKENLER OLDU

Komisyonda o dönem CHP üyesi olarak bulunan eski bürokrat Dr. Aytun Çıray, “Devlet’te belge kaybolmaz” dedi. TBMM Başkanlığı’nın “Yetkinleştirilerek başkanlığımıza sunulan bir rapor yok” açıklaması üzerine, kendisinde bulunan 639 sayfalık raporu bana gösterdi. 26 Eylül 2019’da “Kayıp Rapor”la ilgili SÖZCÜ’ye şunları anlatmıştı:

“Komisyon çalışmalarının daha da genişletilip cevap bekleyen birçok olayın aydınlatılması için bir ay daha CHP’li üyeler olarak süre istedik. Ancak, komisyonda çoğunlukta olan AKP’li üyelerin oylarıyla bu talebimiz reddedildi. Bunun sonucunda, komisyonun AKP’li Başkanı Reşat Petek, raporu TBMM başkanı İsmail Kahraman’a sundu ve o güne ait raporu verirken basın bu duruma tanıklık etti.

Daha sonra ilginç bir gelişme yaşandı. AKP’li komisyon üyeleri, CHP’yi suçlayıcı bir ek rapor sunup ana rapora eklenmesini talep etti. Biz, bu durumu öğrendiğimizde, hem onların hazırladığı CHP aleyhine olan rapora cevap olabilecek, hem de gelecekte FETÖ’nün siyasi ayağı konusunda işaretler veren bir ek rapor sunduk. Bu kadar kapsamlı bilgilerin, TBMM Başkanlığında olmadığını söyleyebilmek, ancak bu rapordan ürkenlerin işi olabilir.

TBMM’YE GETİRİLSİN

TBMM Başkan Vekilinin, olmadığını belirttiği raporun, TBMM’de olmadığını iddia etmek, gerçekle bağdaşmaz. Devlet deneyimlerime dayanarak şunu biliyorum: Devlette bir şey kaybolmaz.........

© Sözcü