Kurban Bayramı
Kurban Bayramı, İslam dünyasında kutlanan en önemli bayramlardan biridir. Temelinde Hz. İbrahim’in Allah’a olan bağlılığını ve teslimiyetini göstermek için oğlu İsmail’i kurban etmeye niyetlenmesi, ancak Allah’ın ona bir koç göndermesi hikâyesi yatar. Bu olay, İslam inancında fedakârlık, teslimiyet ve Allah’a olan bağlılığın en büyük sembollerinden biri olarak kabul edilir.
Hac ibadetinin de bir parçası olan bu bayramda, maddi durumu uygun olanlar kurban keser. Etler, aileyle birlikte ihtiyaç sahiplerine ve komşulara dağıtılır. Ama aslında Kurban Bayramı’nda hayvan kesmek dinen (Kur’an’a göre) farz değildir ve kurban parası verilerek ihtiyaç sahiplerine yardımda bulunmak yeterlidir. (Hac Suresi, 22/37)
Merhum Yaşar Nuri Öztürk hocamızın dediği gibi, bu bayramı “Kavurma Bayramı” olarak algılamayalım lütfen. Kurban kesebilecek kadar maddi gücü olanlar, kavurmalık eti daha sonra da alıp afiyetle yiyebilirler. Önemli olan, ihtiyaç sahiplerine yardım edebilmektir.
★★★
Ben dini bayramları çok severim. Bana küçüklüğümü, anneannemi hatırlatır. Pişirdiği o leziz yemekleri... Bize aldığı o küçük hediyeleri... Giymek için sabırsızlandığım yeni elbise ve ayakkabıları...
Eskiden biz de kurban keserdik. Üstelik mahalledeki çocuklar toplanıp zavallı hayvanı önce beslerdik, sonra kesilmesini seyrederdik. Akan kanından da alnımıza sürerlerdi.
Ancak zamanla düşüncelerim değişti. Büyüyüp hayatı tanımaya başlayınca, insanların........
© Sözcü
