menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Adil diyorsanız kalsın, değilse kaldırın

13 1
12.05.2025

Değerli okurlar, bir önceki yazımda milletvekili maaşları ile ilgili bir yazıyı sizlerle paylaşmıştım. Bugün değerli ekonomist üstat Selami Tütüncüoğlu’nun gruptan bir izleyicisinin sorusuna verdiği milletvekilleri maaş ve ödeneklerinin ne olduğuna dair makalesini okudum. Meğer ben, siz, değerli okurlarıma, çok eksik bilgiler vermişim. Bu nedenle okurlarımdan özür diliyor ve Sayın üstat Selami Tütüncüoğlu’nun izniyle onun makalesini sizlerle paylaşıyorum:

Gruplardan bir arkadaşımız, ülkemizdeki milletvekillerinin ve siyasilerin neden halktan kopuk yaşadığını ve vatandaşın çektiği ekonomik sıkıntılara ilgisiz kaldığı konusundaki düşüncelerimi sormuş, bugün bu hususu sizler için inceledim.

İzninizle ilk önce milletvekillerinin maaşları ile başlayayım. Bugün bir milletvekili 196.775 TL maaş alıyor. Emekli bir milletvekili de faal olandan geri kalmıyor, maaşı 123.759 TL. Hem emekli olup hem de halen vekillik yapanların maaşı ise 320.000 TL.

Ancak milletvekillerin maaşlarından çok, ayrıcalıkları çok daha kaymaklı! Milletvekillerinin aldığı ücret, sadece ödenek adı altındaki maaşla sınırlı değil. Vekillerin meclis içinde ya da meclis dışındaki görevleri esnasındaki ihtiyaçları için de bir formül bulunmuş ve yolluk ismi altında maaşları kadar, hatta ondan fazla gelirleri söz konusu. Özellikle seçim bölgelerine gidip gelen vekillerin masrafları, ödenekle birlikte düzenli olarak yolluk adı altında kendilerine ödeniyor.

Elbette bununla da bitmedi. TBMM tarafından görevli olarak yurtiçi ya da yurtdışına giden vekillere ayrıca harcırah da ödeniyor. Ödenek ve yolluklar, aday seçildikten hemen sonra 3 ayı peşin bir şekilde kendilerine takdim ediliyor.

Toplumda en tartışmalı hususlardan biri de milletvekilinin emekliliği. Eğer bir vekil zaten emekliyse, hem aylık ödeneğini, hem de milletvekili emekliliğinden doğan........

© Sözcü