menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Hayırseverler duymalı, devlet de artık el atmalı

24 1
saturday

DMD (Dushennemusküler Distrofi), daha çok erkek çocuklarda görülen ve hastalığa yakalanan çocukların kaslarında yıkıma yol açan, onları erken yaşlarda hayattan koparabilen ölümcül bir hastalık.

Genellikle çocuk birkaç yaşını bitirdikten sonra belirti verdiği için önceden tespiti mümkün değil.

Adana’da Tepe ailesi, evlatlarının bu riskli hastalığı ile mücadele ediyor.

Ancak bazı ilaçlarla tedavi şansı olduğu belirtilen bu hastalıkla mücadele öyle pek kolay değil.

Bir kere ilaçları çok pahalı.

Normal koşullarda bir ailenin bu ilaçları almaya bütçeleri elvermez.

DMD (Dushennemusküler Distrofi) ölümcül kas hastalığına yakalanan 5 yaşındaki Kerem Yusuf Tepe’nin ailesi de hastalığının ilerlememesi için Valiliğin de izniyle bağış kampanyası başlattı.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’nde Temizlik İşleri Birim Sorumlusu olarak görev yapan 40 yaşındaki 2 çocuk babası Serdal Tepe, oğlunun tedavisi için yaklaşık 3 milyon dolara ihtiyaçları bulunduğunu belirterek, “Ölüme kadar giden bu hastalığın daha da artmaması için tüm Türkiye’nin Kerem’e sahip çıkmasını ve birlik içerisinde olmasını bekliyorum” diyor.

Eşinin Fatma Kemal Timuçin Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi’nde devlet memuru olarak görev yaptığını anlatan Tepe, “Şu anda lisede okuyan kızımızın ardından dünyaya gelen 5 yaşındaki oğlumuz Kerem’in 4 yaşında geçen yıl DMD hastalığına yakalandığını öğrendik. Kendisinin yaşıtlarına göre tam konuşamadığını ve sadece anne ve baba dediğini fark ettik. Ayrıca; sık sık düşünce, ‘biz bunu çocuktur, normaldir’ diye düşünmüştük. Ama daha sonra Kerem’in elleri sık sık kaşınınca acil hastaneye götürdüğümüzde kan değerlerinin çok yüksek olduğu tespit edildi ve acil yatışı yapıldı. Yaklaşık bir ay yattığı ÇÜ Balcalı Hastanesi’nde gerçekleştirilen tetkiklerde genetik test tamamlandığında DMD kas hastalığı ortaya çıktı” diye hastalıkla nasıl tanıştıklarını anlatıyor.

Hastalığının ortaya çıkmasının ardından oğlunu haftada 2 kez yüzmeye götürdüğünü ve hocalar eşliğinde fizik tedavi uyguladıklarını ifade eden baba Serdal........

© Sözcü