menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Suriye’nin geleceğinde üniter bir devlet yapısı kurulmazsa ne olur?

33 8
latest

İsrail ordusu Şam yönetimine bağlı binaları vurdu. Genelkurmay Başkanlığı ve Başkanlık Sarayı’nın yakınını vuran İsrail’in saldırılarında ölü ve yaralılar var. ABD, taraflar arasında anlaşma sağlandığını duyurdu. Şam hükümetine bağlı güçler bu gelişme sonrası Süveyda’dan çekildi. Suriye geçiş hükümetinin lideri Ahmet eş Şara, ülkenin Dürzi vatandaşlarına kötü muamele eden herkesin hesap vereceğini söyledi. Şu sorunun peşine düştüm ve uzmanlara sordum: Suriye’nin geleceğinde üniter bir devlet yapısı kurulabilecek mi? Kurulmazsa ne olur?

Independent Türkçe Genel Yayın Yönetmeni Nevzat Çiçek, konuyla ilgili birçok soru soruyor: Bölge ülkeleri nasıl bir Suriye istiyor, ikincisi büyük güçler nasıl bir Suriye istiyor? Suriye’de siyasi, sosyal yapı zayıflar, askeri anlamda zayıf bir Suriye olursa varlığını nasıl devam ettirebilir? Suriye’nin geleceği birleşik mi, yoksa üniter yapıya bölünmüş federatif bir Suriye mi, demokratik olmayan bir anayasada çoğulcu olmayan bir Suriye’nin geleceği ne olur? Çiçek’e göre ABD ve Türkiye Suriye’nin dağılmasını istemiyor, İsrail bölünsün, parçalansın derdinde. Çekişme devam eder. Suriye yönetiminin anayasa reform süreçlerini çok hızlı hayata geçirmesi lazım.

Uzmanlar ne diyor, bakalım?

ÜNİTER DEVLET OLMAZSA TÜRKİYE TEHDİT ALTINDADIR

ARAŞTIRMACI/YAZAR EROL MÜTERCİMLER: Bu sosyolojik, teolojik, mezhebi, stratejik, ekonomik ve demografik yapılanma ve uzlaşmaz çelişkiler gerçeğinden hareketle Suriye geleceğinde üniter devlet yapısı kurulmasının çok güç olduğu değerlendirilebilir. Ancak, stratejide bazen 1’in 99’a galip geldiğini de göz ardı etmemek gerekiyor. Asıl sorun, Suriye’de İsrail’in kendi iç güvenliği bağlamında stratejik derinlik analizidir. Bunun yanı sıra ABD’nin bölgedeki çıkar taleplerinde Suriye’nin demokratik bir devlet olmasının kendi aleyhinde olacağı pratiğinden hareketle üniter bir devlet de olmamalıdır. Eğer Suriye üniter bir devlet olmaz ise sıkıntı yaşayacak, güvenliği sürekli tehdit altında olacak ülke Türkiye’dir. Suriye’nin toprak bütünlüğünün sağlanması mümkün olamayacağından, bölünmüş yapısının bölgede iddiası olan hangi devletin kuklası olacağı da belirsizdir. Örnekler ortadadır.

İsrail savaş uçakları Suriye’nin başkenti Şam’da Genelkurmay Başkanlığı binasına hava saldırıları düzenledi.

YPG’DE DE KIPIRDANMALAR VAR

SİYASET BİLİMCİ PROF. DR. MİTHAT BAYDUR: İsrail saldırılarının temel amacı Colani’nin güç ve itibarını törpülemek, bir yönetim ve istikrar boşluğu yaratmak ve Dürzilere sahip çıkma görüntüsüyle; federatif bir düzene doğru taşları döşemek... Bu arada YPG’de de kıpırdanmalar var... Bu üniter bir Suriye ihtimalini çok zayıflatıyor... YPG, üniter bir Suriye ve merkezi ordu içinde eritilmezse, bizdeki ‘Terörsüz Türkiye” açılımı da ölü doğabilir... Dahası, iç çatışma ve savaşa sürüklenebilecek Suriye kuzeyine; şimdilik büyük ihtimal içermese de müdahale gündeme gelebilir... Son 2 gündür yaşadığımız,........

© Sözcü