Piyasa Erdoğan-Bahçeli tartışmalarına odaklandı
19 Mart İmamoğlu krizinin yarattığı büyük tahribat, siyasi tercihlerin ekonomi açısından ne kadar belirleyici olduğunu, bir kez daha ortaya koydu. Şimdi “siyasi olarak hükümetin bir yol ayrımına girdiği” tartışılmaya başladı. Bu tartışmalar, ekonominin geleceği açısından hayati öneme sahip ve piyasalar tarafından çok yakından izlenmeye başladı.
Piyasa ekonomisine sahip ülkelerde siyasetin piyasaları etkilemesi kaçınılmaz. Ancak çağdaş ülkelerde, kurumlar çok güçlü olduğu için, siyasetin yaptığı hataların ekonomiye bu kadar yüksek etkisi görülmüyor.
Sadece demokratik ülkelerde değil, bazı otoriter ülkelerde de kurumların güçlü olması, yanlış siyasi kararların ekonomiye etkisini azaltabiliyor. Rusya’da Başkan Putin’in Merkez Bankası Başkanı’nın kararlarına uyması, savaş günlerinde bile ülke ekonomisinin çökmesini engelledi.
Ancak Türkiye’de alınan yanlış siyasi kararların, çoğu zaman, piyasa üzerindeki etkisi yıkıcı olabiliyor. Son örneklerden birini; Rahip Brunson olayında, “diplomatik alandaki restleşmenin piyasaları altüst etmesiyle” yaşadık. Ekonomi büyük zarar görünce Rahip, karşılıksız, ABD’ye gönderilmek zorunda kalındı.
19 Mart’ta yaşanan........
© Sözcü
