Semerkant: AB - Orta Asya Zirvesi
Çok taraflı ve bölgesel iş birliğinde altı çizilen çeşitli temalarda barış, güvenlik ve demokrasi vurgusunda Ukrayna Savaşı, AB’de yükselen aşırı sağ siyasi eğilim, muhacirlere karşı sert tutum akla gelmekte. İş birliği yaparken Birleşmiş Milletle Şartı ve tüm devletlerin uluslararası alanda tanınan sınırları içinde bağımsızlık, egemenlik ve toprak bütünlüğüne saygı temel ilkeleri ise direk olarak Rusya'yı ilgilendirmekte. Halen hatırı sayılır etnik Rus nüfusuna sahip Rusya'nın komşusu Kazakistan için bu konunun önemi de haliyle küçümsenemez. Ukrayna Savaşı konusunda yaptırımların atlatılmasının önlenmesinin ikili ilişkilerde önemli bir husus olmaya devam ettiği vurgulanması bu durumun AB tarafından hiç hoş karşılanmadığı anlamına gelmekte.
Güvenlik tehditlerine gelince en on sıralarda Afghanistan vardı zira Orta Asya ve Avrupa'ya olası taşma riskleri bu kadar çok olan bölgede başka bir ülke yok. Özel olarak Afganistan'daki durumla ve genel olarak da bölgesel istikrarı sağlamak için birlikte çalışmaya karar verildi. Bölgedeki olumlu gelişmelere de yer verilmedi değil, barış ve refah açısından, geçen ay Kırgızistan ve Tacikistan arasındaki devlet sınırına ilişkin anlaşmanın imzalanmasının memnuniyeti dile getirildi.
Güvenlik zorlukları sadece Ukrayna ile sınırlı kalmadı. Her iki taraf da ortak güvenlik zorluklarını ele almaya ve bölgeler arasındaki yeni etkileşim olasılıklarını keşfetmeye hazır olduklarını ifade ederken yarım düzine konu başlığı paylaştılar: 1) siber güvenlik ve hibrit tehditler, 2) kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer tehditler, 3) radikalizasyonu ve terörizmi önleme ve bunlara karşı koymak,........
© Sonsöz
