menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

SAĞLIK POLİTİKASI, ACI VE GÖZYAŞI…

9 0
27.05.2025

Türkiye’de hemen hemen tüm kamu hizmetlerinde ve yerel yönetimlerde insandan kaynaklanan eksikliklerin, aksaklıkların, siyasal görüş ve inanç farklılıklarının ürettiği yanlışlıkların bedeli çok ağır oluyor. O da önemli, ancak maddi bedel değil vurgulamak istediğim. Can bedeli. Psikolojik ve bedensel sağlık kayıplarının önemini ve değerini ölçecek bilimsel bir yöntem yok şimdilik. Sanırım hiç bulamayacak insan soyu bu bedelleri ölçmenin birimini. Para veya değerli taşları ölçü alamayacağımız kesin.

Çünkü, acı, kan ve gözyaşı demek olan ve genelde haksızca ödenen bedeller için bir ölçü birimi olarak maddi değerlerin hiçbirisi kullanılamaz. İnsan soyu kanımca haksız bedelleri ölçecek birimi sonsuza kadar da bulamayacak, bulmayacak, bulamayınca da ölçemeyecektir. Yine, sabır, direnme, dayanışma, umut, beyin ve yürek gücüne dayanacak, yaşamayı sürdürmeye çalışacaktır insanlar.

Siyasal ve kamu gücü, dönem ve isim ayırımı yapmadan söylüyorum, toplumsal örgütlenmeyi, iletişimi ve işbirliğini hedefleyeceğine, devlet birimlerinin ve çalışanların sayısını çoğaltmayı ve yaygınlaştırmayı yeğledi. Tam anlamı ile halkın gücünü sadece seçim sandıklarına yansıtmaya çalıştı, halkın yönetim, yürütme, değerlendirme, denetleme ve geliştirme süreçlerine katılmasını sağlamadı.

Sağlayamadı demiyorum, giriş cümlesinde belirttiğim algıma güvenerek sağlamadı diyorum

Türkiye’nin büyük sorunların yaşandığı alanların başlarında sağlık geliyor.

Sağlık Bakanlığı’nın birçok genel müdürlüğü var. Bugünkü konumuza en uygun olanı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü. Bu Genel Müdürlüğe üç tanesini daha ekliyorum, diğerleri de çok önemli olsa bile. Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğü.

Bakanlığın görevleri arasında yer alan ve sizlerle paylaşmak istediklerim şunlar.

“Herkesin bedensel, zihinsel ve sosyal bakımdan tam bir iyilik hâli içinde hayatını sürdürmesinin sağlanması, Halk sağlığının korunması ve geliştirilmesi, Hastalık risklerinin azaltılması ve önlenmesi, Teşhis, tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmetlerinin yürütülmesi, Sağlık eğitimi ve araştırma faaliyetlerinin geliştirilmesi, Sağlık insan gücünün ülke düzeyinde dengeli dağılımının ve bütün paydaşlar arasında işbirliğinin gerçekleştirilmesi suretiyle yurt düzeyinde eşit, kaliteli ve verimli hizmet sunumunun sağlanması.”

Ayrıca, Türk Tabipleri Birliği ve illerdeki tabip odaları ile belediye........

© Sonsöz