Platon ve devlet -1
Ülkemizde, sanıyorum dünyanın birçok ülkesinde de ülke yönetimi söz konusu olduğunda bir biri ile karıştırılan iki temel unsur vardır. Bunlardan ilki devlet, bir diğeri ise hükümettir. Vatandaş bir isteği olduğu zaman bunu ülkeyi yönetenler yerine devletten talep eder.
Türk Dil Kurumu, devleti şöyle tanımlıyor: Devlet, toprak bütünlüğüne bağlı olarak siyasal bakımdan örgütlenmiş millet veya milletler topluluğunun oluşturduğu tüzel varlıktır. Devlet siyasal bir birliktir. Bunun için her şeyden önce devleti kuran bireyler arasında kültürel bir birlik gereklidir.
Hükümet ise bir devletin yönetimini üstlenen ve düzenli bir topluluğu idare eden sistem veya insanlar grubudur. Hükümetin geniş bir tanımında yasama, yürütme ve yargı organları da yer alıyor. Hükümet, aynı zamanda politikaların uygulandığı ve politikaların belirlendiği bir mekanizmadır.
Bu konularda yazılmış binlerce eser vardır. Ancak bunların içinde biri vardır ki, tüm dünya tarafından bu konuda yazılmış ilk eser olarak nitelendiriliyor. Platon, bilinen bir diğer adıyla Eflantun, antik çağ Yunan filozoflarından biridir. Rivayetler muhtelif olmakla birlikte, Milattan Önce 427 yılında doğdu kabul edilir. Platon’un klasik yapıtlarından biri olan Devlet’te, Hocası Sokrates’i konuşturduğu diyaloglarla adalet ve ideal devlet kavramlarını ele alıyor.
Devlet’te diyaloglar sırasında Sokrates, adalet kavramının anlamını ve adil insanın adil olmayana göre daha mutlu olup olmadığı sorguluyor.........
© Sonsöz
