Iskaladığımız Konular
Ülkemizde çok bilinmez ama 17 Haziran Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele günü olarak kutlanır. Bu yıl da bu önemli gün sessiz-sedasız geçiştirildi. Geçiştirildi diyoruz çünkü, ülkemizde toprağı çok hayratça kullanıyoruz. Öyle ki; nerede bir yeşillik, ormanlık arazi görsek hemen bu güzelliğin üzerine “çökmek” öncelikli işlerimiz arasında yer alıyor.
Dünyamız büyük bir kuraklık yaşıyor, doğal olarak da çölleşme hemen ardından gündeme geliyor. Çölleşme, dolayısıyla da erozyon hayatımızın ayrılmaz bir parçası oluyor. Şimdi çeşitli kaynaklardan derlediğim bazı rakamları sizlerle paylaşmak istiyorum.
Kuraklık ve dolayısıyla çölleşme nedeniyle 2030 yılına kadar 135 milyon kişinin göç edeceğinden bahsediliyor. Uzmanların tespitine göre; bu rakam 2050 yılında bir milyar kişiye kadar yükselecek.
Yine tespitlere göre, her yıl 1 milyon metrekare verimli toprak kullanılmaz hale geliyor. Bunun topluma maliyeti 878 milyar dolar. Dünya üzerindeki arazilerin yüzde 40’ı bir şekilde bozulmuş ve elden çıkmış durumda.
İşin ciddiyetini daha iyi kavrayabilmemiz için bildik ölçülerden hareket edelim. Her bir saniyede 4 futbol sahasına eş değer büyüklükte sağlıklı arazi bozuluyor. 2030’a kadar yani beş yıla kadar 1.5 milyar hektarlık arazinin ıslah edilmesi gerekiyor. Toprağı ıslah etmek için harcanan her 1 dolar, 7.3 dolar getiri sağlıyor. Yani, bugün elden çıkan 1 milyar hektar arazi ıslah edilirse dünya, 1.8 trilyon dolarlık bir kaynağa ulaşacak.
Yazımızın başında erozyon ve doğal sonucu olarak çölleşmeden bahsetmiştik. Ülkemiz de bu konularda kulağının üstüne yatmış durumda. Öylesine........
© Sonsöz
