1 Mayıs
Bugün 1 Mayıs ve bugün ülkemizde ve birçok ülkede “1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı” olarak kutlanıyor. Genel anlamda bugün, emekçiler tarafından dünya çapında kutlanan, birlik, dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günü olarak biliniyor ve pek çok ülkede, resmi tatil olarak kabul ediliyor. Birçok ülkede barış atmosferinde gerçekleştirilen kutlamalar ülkemizde ne yazık ki, sancılı ve gerilim içinde kutlanıyor.
1 Mayıs nerede ve nasıl ortaya çıkmış bir parça tarihine bakalım ?
1800’lü yıllarda ilk kez emekçiler uğradıkları haksızlıkların düzeltilmesi amacıyla ilk ateşini yaktıkları hareketlenmeler zaman içinde büyük eylemlere dönüşmeye başlamış. 1856’da Avustralya’nın Melbourne kentinde taş ve inşaat işçileri, günde sekiz saatlik iş günü için Melbourne Üniversitesinden Parlamento Evi’ne kadar bir yürüyüş gerçekleştirmişler.
1 Mayıs 1886’da Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu önderliğinde işçiler günde 12 saat, haftada 6 gün olan çalışma takvimine karşı, günlük 8 saatlik çalışma talebiyle iş bırakarak yeni bir sayfa açmışlar. Chicago’da yapılan gösterilere yarım milyon işçi katılmış. Luizvil’ de altı binden fazla siyah ve beyaz işçi, birlikte yürümüş. O dönemde Luizvil’deki parklar, siyahlara kapalıyken, işçiler, sokaklarda yürüdükten sonra hep birlikte Ulusal Park’a girmişler. Her eyalet ve kentte, siyah ve beyaz işçilerin birlikte yaptığı gösteriler, basın tarafından, “önyargı duvarı yıkıldı” şeklinde yorumlanmış.
Bu gösteriler, 1 Mayıs’ı izleyen günlerde tüm harareti ile devam etmiş ve 4 Mayıs’ta kanlı Haymarket Olayı’na yol açmış. Uygulanan yasal baskılarla bu gösterilerin tekrarlanması engellenmiş. 14 Temmuz-21 Temmuz 1889’da toplanan İkinci Enternasyonal’de, Fransız bir işçi temsilcisinin önerisiyle 1 Mayıs gününün tüm dünyada, “Birlik, mücadele........
© Sonsöz
