menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Sanatçı Kadınlar Derneği, Goya’nın Hayaletlerini Ankara’ya Getirdi!

15 1
22.06.2025

Serginin ilham kaynağı bir ressam, daha doğrusu o ressamın tablolarından ilhamla çekilen bir film.

Çankaya Belediyesi Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde ‘Goya’nın Hayaletleri’ adıyla 13-22 Haziran 2025 tarihleri arasında açılan, çarpıcı ve düşündürücü bir sergi. Sanatçılarının tamamı Sanatçı Kadınlar Derneği’nden.

Dr. Ali Boray Bey ile sergilerine gittik.

Sergide eserleri olan Yasemin Coşkun (Başkan), Şükran Ersoy (Başkan Yardımcısı), Asuman İnceayan ve Nilgün Sipahioğlu Dalay ile sergide buluştuk. Eserlerinin başında, eserlerini konuştuk. İzlemek isterseniz bağlantısını veriyorum:

https://www.youtube.com/watch?v=MnTXomAE2Ww

Eski ustaların sonuncusu, modernlerin ilki Goya!

82 yıllık ömrünün nerdeyse yarısını, geçirdiği ağır bir rahatsızlık nedeniyle duymadan yaşadı.

Bir ressam olarak kralın gözüne ve saraya girmişti, duymaması saraydaki ilerleyişini durdurmadı, baş ressam oldu.

Goya, iki yüzyıl kadar önce yaşadı. Engizisyon Mahkemelerinin sert yargılarının geçerli olduğu yıllardı. Mahkeme çıplak resmi yasaklamıştı ama ülkede güçlü bir konumda olan başbakan istedi, Goya da ‘Çıplak Maya’yı yaptı. İki yıl sonra da ‘Giyinik Maya’yı yapmaya başlayacaktı. Çıplak tablosu engizisyona takıldı. Arkasında güçlü insanlar olduğundan, Goya yargılanmadı.

Yasaklar, yasakların işlemediği güçlüler… Değinmeden geçemeyeceğim, bu durum bana Hattat Osman’ı hatırlattı.

Padişah oğluna sünnet düğünü yapar.

40 gün 40 gece!

Osmanlı’da malum, resim yasaktı ama padişah ister ki bu muhteşem düğün kayıtlara geçsin. Hattat Osman’ı çağırır, emrini verir…

Düğün kitabı uzun yıllar Topkapı Sarayı’nda saklı kalır. Yıllar sonra araştırmacı Nurhan Atasoy, Ömer Koç’un maddi desteğiyle renkli ve kocaman sayfalarıyla Surname-i Humayun adında yayınlar, biz de bu düğünden haberdar oluruz… Kitabın yayının ardından bir de polisyie roman tadında bir kitap daha yayınlanır. Yazarı Orhan Pamuk’tur. Pamuk dev kitabı önüne koyar ve ‘Benim Adım Kırmızı’yı yazar. Okuyanlar bilir, kitapta Hattat Osman’ın öldürüşü anlatılır ve ‘Kırmızı’ hattatın katilin adıdır. Neyse! Konumuza dönelim…

Hayatı incelendikçe ilginçlikler yakalanacak Goya’nın resimleri için de benzer cümleler kurulabilir. Sağırlığının ardından resminde de karanlık ve karamsarlık hâkim olmaya başlamıştı.

Ünlü Napolyon, Goya’nın hamisi kralı Portekiz’e birlikte saldırma konusunda oyuna getirdi ve İspanya’nın yönetimini kardeşine bıraktı. İspanyol halkının karşı koyması, Fransızlarca ağır........

© Sonsöz