LEVNİ’den TEKERLEME ŞİİRİ ve BÜLENT ECEVİT
Bugün sizlerle Levn’nin “Tekerleme” şiirini ve bu şiire nazire olarak yazılan Bülent Ecevit’in “Uyum” şiirini paylaşacağım.
Levni’nin Tekerleme şiirini ilk defa Ruhi Su’nun “Pir Sultan’dan Levni’ye” adlı uzunçalarında dinledim. Sözlerdeki uyum beni çok etkilemişti. Ruhi Su’nun o muhteşem sesiyle yorumladığı türküyü yazmadan önce sizlere Levni’yi tanıtmak isterim.
Levni’nin doğum tarihi kesin olarak bilinmemektedir. 17. Yüzyıl sonuna doğru Edirne’de doğduğu tahmin edilmektedir. 1732 yılında İstanbul’da yaşama veda etmiştir. Asıl adı Abdülcelil Çelebi olup yaşadığı dönemin en ünlü minyatür sanatçısıdır. Bu yüzden kendisine “Levni” adı verilmiştir. Osmanlı döneminin minyatür sanatındaki son temsilcilerinden biri olan Levni, aynı zamanda iyi bir halk şairidir.
Osmanlı’nın Lale Devri'nde yaşamış olan sanatçı, Osmanlı minyatür sanatının son büyük temsilcisidir. Levni, Osmanlı minyatür sanatına renk, perspektif, betimleme anlayışı ve natüralist öğeleriyle yenilikler getiren bir sanatçıdır. Padişah III. Ahmet'in şehzadelerinin 1720'deki sünnet düğünün anlatan........
© Sonsöz
