menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Türk-İş’in ‘genel grev’ sınavı

17 7
thursday

Yaklaşık 600 bin kamu işçisinin toplu sözleşme görüşmelerinin çıkmaza girmesi üzerine Türk-İş konfederasyonu, bir eylem takvimi açıklamıştı. Bu eylem takvimi bazı nedenlerle aksasa da bugün (17 Temmuz 2025) Türk-İş’e bağlı sendikaların kamu kesiminde örgütlü işçileri, işe gitmeyip iş bırakacak.

Bu iş bırakma eylemi bir anlamda kamuda “genel grev” anlamına geliyor. 600 bin işçi, ağırlıklı olarak karayolları, demiryolları, elektrik üretim santralleri, bakanlıklar, üniversiteler ve hastanelerin bulunduğu işkollarını kapsıyor.

Bu işkollarından savunma sanayinde, elektrik, petrol üretimi ve dağıtımı işyerleri ile kamu hastanelerinde yasal anlamda grev yasağı söz konusu. Kamu kesiminin 350 bine yakını Hak-İş’te örgütlü iken 250 bin dolayı da Türk-İş bünyesinde örgütlü bulunuyor.

Hak-İş konfederasyonunun ciddi bir eylem takvimi ve uygulaması olmadı, sadece yasal bir gereklilik olarak grev kararlarının alınabileceği ancak grev uygulamasına geçilip geçilmeyeceği konusunda da tam bir kararlılık ifade edilmedi. Hak-İş’in geçmiş söylem ve uygulamalarına bakıldığında “AKP yanlısı” bir işçi örgütü olduğu biliniyor.

Türk-İş ve Hak-İş konfederasyonlarının hükümet tarafına sunduğu 23 Şubat 2025 tarihli teklifte, 2025 yılının ilk altı ayı için yüzde 90 dolayında bir talep söz konusu iken kamu işveren sendikası TÜHİS (Türk Ağır Sanayi ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenler Sendikası), bu teklife ancak 3,5 ay sonra yanıt verdi.

TÜHİS, ilk altı ay için önce yüzde 16, daha sonra da bu teklifini bir puan artırarak yüzde 17’lik bir öneriyle geldi. Böyle bir zam önerisi, “işçiyle alay etmek” anlamını taşıyordu. Böylece kamu sözleşmeleri de çıkmaza girmiş oldu.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, konfederasyonun eylem programının ortaya konmasından sonra 17 Haziran 2025 günü yaptığı açıklamada, işçinin dayanma gücünün kalmadığını, Haziran sonu itibariyle yasal olarak grev kararlarının alınabileceğini söylemişti. Atalay, şöyle konuşmuştu:

“Haziranın sonunda Demir Yolları'nın grev kararı geliyor. Akabinde Karayolları'nın, Makine Kimya'nın grev kararı geliyor. 15 gün sonra da, orman işçilerinin grev kararı alması gerekiyor. Onun için işçilerin, sendikaların bu haklı talebine ülkeye yönetenler bir an evvel müspet bir cevap versinler. Ülke gündeminden kamu........

© soL