Asgari ücrette toplumsal mücadele gerekli
Açlık sınırının altında kalan asgari ücretin temmuz ayında bir ara zamla artırılması konusu, gündemdeki yerini koruyor. Türk-İş’in mayıs sonu verilerine göre 25 bin 92 liralık açlık sınırı (dört kişilik bir ailenin gıda harcaması), Ocak 2025’te saptanan 22 bin 104 liralık asgari ücretin üstünde seyrediyor.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, asgari ücret konusunda işçi ve işveren örgütlerinin temsilcileriyle görüştükten sonra geçen hafta esnaf kuruluşlarının temsilcileriyle de görüştü. CHP lideri Özel, temmuz ayında asgari ücrete ara zam yapılması için çabalarını artıracaklarını belirtti.
Diğer bir muhalefet partisi olan İyi Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu da, "asgari ücret" için AKP'ye çağrı yaparak "Yılda iki defa güncellenmeli. Bugün en az 29 bin 850 TL olmalı. Getirsinler teklifi destekleyelim" diye konuştu.
Yeniden Refah Partisi Lideri Fatih Erbakan da, açlık sınırı altında yaşam mücadelesi veren asgari ücretliye temmuz ayında mutlaka ara zam yapılması gerektiğini belirtti.
AKP Hükümeti ise, bu konudaki çağrılara pek “kulak asmamış” gözüküyor.
Ülkemizdeki 16 milyon ücretlinin nerdeyse yarısı, yani yaklaşık 8 milyon çalışan asgari ücret düzeyinde aylık alıyor. Görüldüğü gibi asgari ücret, ortalama ücret haline gelmiş durumdadır.
Asgari ücretin yükseltilmesi mücadelesi, örgütlü ve asgari ücret üstünde ücret alan işçilerin daha yüksek ücret almaları açısından da etkili olacaktır. Asgari ücretin üstünde ücret alan örgütlü işçilerin asgari ücrete temmuzda ara zam yapılması konusundaki çabası, kendi ücretlerinin de daha yükselmesine olanak sağlayacaktır.
Aksi halde asgari ücretin düşük kalması, diğer ücretli kesimin de ücretlerinin düşük düzeyde kalmasına yol açabilir. Sonuç itibariyle işverenler, asgari ücreti düşük tutmak suretiyle diğer ücretli kesimin de ücret düzeyini aşağıya çekeceklerdir.
Yaklaşık 600 bin kamu işçisinin toplu sözleşme görüşmelerinde kamu işveren sendikası TÜHİS’in 2025’in ilk altı ayı için yüzde 16 gibi bir “sefalet zammı” önermesi Türk-İş’i de harekete geçirmiştir.
Türk-İş, beş haftalık bir eylem programı açıklayarak temmuz ayının büyük bir bölümünde dozu giderek artan ve son hafta “genel grev” niteliğinde bir günlük iş bırakma eylemine kadar varan eylemlilik sürecinde asgari ücret konusunu da ön plana........© soL
