Terörizm Ya Da 'Kim, Kime Ve Neye Göre' Terörist?
Genel tanımıyla terörizm, bir nüfusta veya toplumda genel korku yaratarak belirli bir siyasi hedefi gerçekleştirmek için programlanmış şiddet kullanımı olarak açıklanabilir.
Ancak sağcılar, solcular, milliyetçiler, dini gruplar, devrimciler, istihbarat servisleri, polis kurumları ve hatta iktidar veya devlet tarafından da uygulanmaktadır.
Şiddet ve korku odaklı terörizm yalnızca silahlı eylemle değil, sabotaj, yangın, suikast, propaganda, cinayet vb gibi toplumda korku ve paniğe neden olacak eylemlerle de kendini gösterebilir.
Bu nedenle terörizmin tanımları tartışmalı olduğu kadar da karmaşıktır.
İlk defa 1970’lerde Fransız Devrimi esnasında devrimciler tarafından rakiplerine karşı kullanılan terörizm, teröre atıfta bulunmak için icat edildi.
Fransız devrimden sonra iktidarı on ay süreyle ele geçiren Maximilien Robespierre’nin jakoben partisinin devrim karşıtlarını yargıladığı ve bir dizi toplu giyotinli infazlar gerçekleştirdiği bu kısa dönem tarihe “Terör Saltanatı” olarak geçti.
Terörizm teriminin ilk kullanıldığı bu dönem her ne kadar bir devletin iç düşmanlarına karşı uyguladığı şiddet eylemini ifade etse de 20. Yüzyıldan sonra terörizm, politikayı etkilemek veya mevcut bir rejimi devirmek amacıyla doğrudan ya da dolaylı olarak iktidarlara, hükümetlere yönelik uygulanan şiddet eylemi olarak görülmüştür.
Terör örgütleri, grupları belli bir amaç ve hedef doğrultusunda ortaya çıkmakla beraber bizzat küresel güçlerin lojistik, eğitim, finansman desteğiyle de varlığını göstermiştir.
Maşa olarak kullandıkları veya kullanmayı düşündükleri grupları amaç ve hedeflerine ulaşana kadar desteklemiş, ulaştıktan sonra veya kontrollerinden çıktıklarında ya da kendileri için tehdit oluşturduğunda terör listesine alarak örgütü dağıtma girişiminde bulunmuşlardır.
Ayrıca Büyük Ortadoğu Projesi’nin fiilen başlatıldığı 2002’den bu yana Ortadoğu da IŞID gibi ortaya çıkan ve sayısı bilinmeyen terör örgütleri kullanıldıktan sonra dağıtılmış, bir kısmı da hedef ve amaç doğrultusunda halen kullanılmaktadır.
TERÖRİZMİN HEDEFİ VE YASAL TANIMI
Bazı sosyal bilimciler terörizmi “en zayıfların silahı”, gerilla savaşını ise “zayıfların silahı” şeklinde tanımlasalar da yargı alanlarında tam olarak tanımlanamamıştır.
Ancak terörizmin genellikle korkuyu yaygınlaştırmak için insan ve uçak kaçırma, rehin alma, toplu........
© SiyasetCafe
