Der det hersker en voldskultur, er potensialet for klikkdannelser større
Debattinnlegg
Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Følelsen av fellesskap som oppstår i slike situasjoner, oppleves som spennende og styrker kameratskapet. Det som skjer, kan ofte relateres til historier man har hørt, sett på TV eller lyttet til i sanger – særlig de som omhandler gjenger, brorskap og voldelige konflikter. Internett, film, TV og sosiale medier fungerer som massive inspirasjonskilder til kriminalitet, hvor slike livsstiler gjerne romantiseres. Sammen med negative rollemodeller utgjør dette en del av det som kan betegnes som et «kriminelt utdanningsapparat».
En gjengkultur som verdsetter styrke, lojalitet og selvovergivelse for brorskapet, gir medlemmene en følelse av å være «der det skjer». Å utføre handlinger – inkludert vold mot brorskapets fiender – anses som en ærefull oppgave. Jo mer man ofrer, desto mer markerer man seg som en ressurs og man blir en «helt» innad i gruppen.
Når det gjelder situasjonen i Sandefjord, Tønsberg og Larvik – hvor det er tydelig samhandling mellom byene – har det oppstått flere klikkdannelser som følge av uenigheter og krangling blant ungdom. Konfliktene har gradvis eskalert og trukket inn stadig flere personer. Per i dag er det identifisert minst tre tydelige konflikter mellom ungdom og unge voksne. Antallet involverte i disse konfliktene anslås å være mellom 35 og 45 personer, og tallet er sannsynligvis økende.
I tillegg finnes det flere «kameratgjenger» hvor vold i stor grad er blitt normalisert, selv om disse foreløpig ikke er involvert i større,........
© Sandefjords Blad
